Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Adevărul despre Crăciunul din ‘89 al familiei prezidențiale! Mărturiile Mihaelei Ceaușescu: „Nu eram uniți. Eram 16-18 veri”
Esential

EXCLUSIV! Adevărul despre Crăciunul din ‘89 al familiei prezidențiale! Mărturiile Mihaelei Ceaușescu: „Nu eram uniți. Eram 16-18 veri”

Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceaușescu și nepoata cuplului dictatorial
Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceaușescu și nepoata cuplului dictatorial

Mihaela Ceaușescu, una dintre nepoatele soților Ceaușescu, a povestit în cadrul unui episod special al Istoriei Secrete, podcast difuzat pe canalul de Youtube EVZ Capital, despre experiența personală a săptămânii Crăciunului din anul 1989.


„Nu a fost o surpriză, lucrurile se precipitau deja, mergeau în această direcție. În România cu șapte ani înainte avusese loc o mișcare, poate nu cunoscută pentru întreaga populație, revolta generalilor în frunte cu Militaru. Am vorbit cu vărul meu Nicu (fiul lui Nicolae Ceaușescu nr.) după ’90 de ce nu a luat o măsură de forță împotriva acelor oameni. Au fost lăsați liberi și s-au regrupat într-un fel, că mai aveau loc întâlniri la Comana. Ceva știam că o să se întâmple, nu am crezut niciodată ca va fi așa de violent”, își amintește Mihaela Ceaușescu evenimentele care au dus la moartea unchiului său și în mod indirect la moartea tatălui său, Marin Ceaușescu (fratele dictatorului), care a fost găsit spânzurat în subsolul ambasadei României din Viena pe data de 28 decembrie.

Conform spuselor sale, familia Ceaușescu nu a fost niciodată una unită, doar frații dictatorului fiind cei care întrețineau o relație cât de cât bună și se mai întâlneau ocazional. În rest, în rândul verilor, adică nepoții cuplului dictatorial, nu exista o relație bine conservată. Mihaela Ceaușescu a auzit despre primele revolte de la Timișoara de la prieteni de-ai săi actori, nicidecum de la familie. Evenimentele din decembrie 1989 au fost caracterizate ca fiind „minuțioase” și „bine pregătite ca într-un film de Sergiu Nicolaescu”.

Adevărul despre familia Ceaușescu

„Noi am fost o familie destul de numeroasă, dar nu foarte unită, și înainte de ‘89 dar și după. Cred că eram 16 – 18 veri de vârste diferite. Tatăl meu cu frații și surorile aveau o relație, dar la nivelul nostru mai puțin. Am simțit și am trăit momentele în mod diferit. Fiind căsătorită cu un actor stăteam foarte mult printre actori. De la ei am aflat că se întâmplă ceva la Timișoara, nu am aflat din familie, fiecare era cu familia sa. Mama până în 22 decembrie nu a crezut, ea spunea că nu a făcut nimic și nu are ce să i se întâmple”, își amintea Mihaela Ceaușescu situația din timpul revoluției din 1989.

Ea l-a sunat în data de 17 decembrie pe Nicu Ceaușescu, fiul cel mai al dictatorului, întrebându-l despre pericolul evenimentelor din Timișoara, însă el i-a răspuns relaxat „Stai liniștită că nu e, e o nebunie”. Totuși, trei zile mai târziu, blocul de trei etaje unde avea și nepoata dictatorului apartament a fost înconjurat de 10 bărbați care timp de ore întregi au strigat „Moarte criminalului”.

„Veneau în jurul casei și strigau, aruncau cu pietre, eu eram cu fetele cele mari, cea mică era la bunici la Cluj. Am intrat în mașină și am plecat, am lăsat casa vraiște, dar nu am avut probleme. Am luat cu mine video, mi-am luat o haină de blană de vulpi primită cadou de la fostul soț și câteva bijuterii. Ce să iei din casă prețios la vremea aceea?”, spunea Mihaela Ceaușescu, a cărei fată de 12 ani a ajuns să fie arestată și ținută două nopți în custodia poliției. În timpul Crăciunului, Mihaela Ceaușescu, de profesie profesor universitar la Facultatea de Limbi Străine, secția română – rusă, se gândea la cum va ajunge la închisoare și va organiza cursuri pentru deținute. „Eu mă gândeam că o să le învăț rusă pe fetele din pușcărie”.

Tranziția către Iliescu, anticipată de familia Ceaușescu

„Eram la sora mea și am văzut execuția. Iliescu, Petre Roman, Mihai Bujor Sion, căsătorit cu o actriță, care avea un frate, care era cel mai bun prieten al fostului meu soț, cam știam ce o să se întâmple. Familia Voicu avea și ea informații, știam cum o să fie.

Execuția în sine am privit-o o dată, dar nu am mai putut. Nici nu mai văzusem așa ceva. M-a impresionat momentul când l-a dat jos din tab, când îi cade lui căciula. Este o scenă pe care nu pot să o privesc pentru că dincolo de tot era unchiul Nicolae, care semăna foarte mult cu bunicul, tatăl lui. Atunci mi-am dat seama că repercusiunile ar putea fi mai grave. Foarte mulți dintre verii mei erau arestați. Eu comunicam cu sora mea, când am văzut 25 decembrie, noi nu știam nimic de tata. Am aflat de la radio, „Un Ceaușescu mai puțin”, așa s-a anunțat, că a fost găsit spânzurat Marin Ceaușescu”, își amintește nepoata dictatorului.

Tatăl său a fost adus în țară și înmormântat pe ascuns, în cavoul unor prieteni de familie, și după, la moartea mamei sale, Mihaela Ceaușescu și familia au organizat mutarea rămășițelor într-un cavou comun, cu cruce și nume. „L-am înmormântat într-o noapte, fără să știe nimeni, fără cruce, cu acordul a doi gropari care nu au vrut bani. Când a murit mama am oficializat, am pus numele lor”.

„Acesta a fost scenariu. Crimă și după democrația originală. Totul a fost aranjat, noi știam că va veni Iliescu după. Noi în cercul familial, de prieteni și cunoștințe, ceva se știa”, spunea Mihaela Ceaușescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.