Infofinanciar > Info > Revelion 2023 – care sunt primele țări din lume care au trecut în anul nou? Tradiții și obiceiuri din Europa în seara dintre ani
Info

Revelion 2023 – care sunt primele țări din lume care au trecut în anul nou? Tradiții și obiceiuri din Europa în seara dintre ani

Insulele Kiribati, primele teritorii are ajung în Anul Nou, sursă foto dreamstime
Insulele Kiribati, primele teritorii are ajung în Anul Nou, sursă foto dreamstime

Având în vedere că ordinea teritoriilor care intră în Anul Nou este stabilită de meridianul luat ca referință pentru calcularea fusului orar, putem spune că unii locuitori ai planetei se bucură de artificii mult mai repede decât noi, europenii. Este vorba despre o serie de insule din Oceanul Pacific, care în mod tradițional sunt primele teritorii care ajung în noul an.

Este vorba despre locuitorii insulelor Kiribati, din Oceanul Pacific, care se bucură an de an ca fiind primii cetățeni la nivel internațional care sărbătoresc revelionul. Țara are în jur de 100.000 de locuitori și a trecut în anul nou la ora 12:00 a României. Insulele se află la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia și sunt situate pe meridianul luat ca referință pentru calcularea fusului orar. Alte teritorii care au intrat printre primele în anul nou se numără și statul Samoa, situat în Oceania, cu o populație de 200.000 de locuitori, dar și Insulele Chatham din Noua Zeelandă.

La ora 13:00 (a României) au făcut trecerea în anul nou și neozeelandezii, alături de australieni. Focurile de artificii au început în capitala Australiei, Sydney.

Tradiții și obiceiuri de anul nou în Europa

În Spania, oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopții dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul care urmează. Este un joc interesant, iar în funcție de cât de dulce sau acră va fi boaba de strugure, la fel va fi și luna corespunzătoare din anul 2023. În Portugalia, tradiția de anul nou este că se mănâncă 12 smochine, care simbolizează 12 dorințe puse pentru noul an.

Rușii au un obicei mult mai tradițional: deschis ușile și ferestrele ca anul nou să intre în casă, alături de frigul iernii. Pentru a se încălzi un pic, fac o băutură din vodcă, suc de lămâie și apă de la robinet, care se bea pentru a aduce noroc în 2023.

În Grecia se mănâncă un preparat tradițional, „vasilopita”, care este o pâine în interiorul căreia se ascunde o monedă înainte de a fi băgată la cuptor. Ea se taie la miezul nopții, iar cine are norocul e a prinde bănuțul va avea succes tot anul nou.

În Irlanda, fetele pun sub pernă, în seara dintre ani, vâsc, iar tradiția spune că își vor visa alesul și-l vor cunoaște în noul an.

Noapte dintre ani la italieni se numește „Capodanno”, iar de obicei se servesc mâncăruri speciale, care ar trebui să aducă bogăție și abundență în noul an. În Napoli, unul dintre obiceiuri este aruncarea pe fereastră a obiectivelor vechi, simboluri ale trecutului și ale anului care tocmai ce s-a sfârșit.

În Danemarca, de anul nou, se sparg farfurii la ușa vecinilor, plecând de la ideea că familia care va avea cele mai multe cioburi la ușă va avea cel mai mult noroc în noul an. În Olanda, una dintre tradițiile zilei de 31 decembrie este că focurile de artificii încep de dimineața și se termină seara târziu, în noul an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.