Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Rusia neagă informațiile privind progresele Kievului de-a lungul liniilor frontului. Kremlinul recunoaște însă situația „foarte dificilă”
Lumea la zi

Reuters: Rusia neagă informațiile privind progresele Kievului de-a lungul liniilor frontului. Kremlinul recunoaște însă situația „foarte dificilă”

razboi ucraina rusia (Sursă foto: Financial Tomes)
Credit imagine: Financial Times

Ministerul rus al Apărării a negat joi rapoartele potrivit cărora forțele ucrainene ar fi pătruns în diferite locuri de-a lungul liniilor de front și a declarat că situația militară este sub control, transmite Reuters.

Astfel, Moscova a reacționat după ce bloggeri militari ruși, care scriu pe aplicația de mesagerie Telegram, au raportat ceea ce au spus că sunt avansuri ucrainene la nord și la sud de orașul Bakhmut din estul Ucrainei, unii sugerând că a început o contraofensivă mult așteptată de forțele pro-Kyiv. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat anterior că ofensiva nu a început încă.

Reacția Rusiei privind avansul Ucrainei

„Declarațiile difuzate de canale individuale de pe Telegram despre „progrese în materie de apărare” care au avut loc în diferite zone de-a lungul liniei de contact militar nu corespund realității”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o postare pe Telegram.

„Situația generală în zona operațiunii militare speciale este sub control”, a precizat acesta într-un comunicat, folosind descrierea pe care Kremlinul o face războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Faptul că ministerul rus s-a simțit obligat să publice această declarație reflectă ceea ce Moscova recunoaște că este o operațiune militară „foarte dificilă”. Ucraina afirmă că a respins forțele rusești în ultimele zile în apropiere de Bakhmut, în timp ce o contraofensivă în toată regula, care implică zeci de mii de soldați și sute de tancuri occidentale, este încă în curs de pregătire.

„Încă mai avem nevoie de puțin timp”, a declarat Zelenskiy într-un interviu acordat posturilor de televiziune europene.

Reuters nu a putut verifica rapoartele și nu era clar dacă forțele ucrainene atacau în forță sau doar organizau raiduri armate de recunoaștere.

Războiul s-ar putea să nu se încheie anul acesta

Analistul militar ucrainean Oleksandr Musiyenko a declarat că susținătorii Kievului înțeleg că o contraofensivă „nu poate duce la evacuarea completă a trupelor rusești și la înfrângerea definitivă a Rusiei în toate zonele ocupate”.

„Trebuie să fim pregătiți pentru ca războiul să continue și anul viitor – sau s-ar putea încheia anul acesta”, a declarat Musiyenko pentru Radio NV ucrainean. „Totul depinde de modul în care evoluează bătăliile. Nu putem garanta cum va evolua contraofensiva.”

Evgheni Prigojin, șeful armatei private ruse Wagner, care a condus lupta în Bakhmut, a declarat joi că operațiunile ucrainene au fost „din păcate, parțial reușite”. El a calificat drept „înșelătoare” afirmația lui Zelenskiy potrivit căreia contraofensiva nu a început încă.

Occidentul a trimis deja suficiente echipamente Ucrainei

Forțele ucrainene primiseră deja suficiente echipamente de la aliații occidentali pentru campania lor, dar așteptau să sosească întregul efectiv de vehicule blindate, a declarat Zelenskiy.

Într-o intensificare majoră a sprijinului militar occidental pentru Ucraina, Marea Britanie a declarat că trimite rachete de croazieră Storm Shadow, care vor da Kievului capacitatea de a lovi adânc în spatele liniilor rusești.

Rachetele „merg acum în, sau se află în, țara însăși”, a declarat secretarul apărării Ben Wallace în parlamentul de la Londra, adăugând că rachetele au fost furnizate pentru a putea fi folosite în Ucraina. Țările occidentale, inclusiv SUA, s-au abținut anterior de la furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune de teama de a nu provoca represalii din partea Rusiei. Wallace a declarat că Marea Britanie a cântărit riscul.

Kremlinul a declarat anterior că, dacă Marea Britanie ar furniza aceste rachete, ar necesita „un răspuns adecvat din partea armatei noastre”. Într-o alocuțiune de seară, joi, Zelenskiy a declarat că în curând va putea raporta știri foarte importante legate de apărare.

„Steagurile străine nu vor domni niciodată pe pământul nostru, iar poporul nostru nu va fi niciodată înrobit”, a spus el.

Războiul din Ucraina se află într-un punct de cotitură, Kievul fiind pregătit să declanșeze contraofensiva după șase luni în care și-a menținut forțele în defensivă, în timp ce Rusia a organizat o uriașă ofensivă de iarnă care nu a reușit să captureze un teritoriu semnificativ.

Principala țintă a Moscovei de luni de zile a fost Bakhmut, pe care încă nu a reușit să o captureze în totalitate, în ciuda celor mai sângeroase lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Zelensky, întâlnire cu Papa Francisc

Nu există semne de discuții de pace între cele două țări pentru a pune capăt războiului, care a început în februarie 2022 cu o invazie la scară largă a Ucrainei de către forțele rusești. Zelenskiy este așteptat să se întâlnească sâmbătă cu Papa Francisc la Vatican, au declarat surse diplomatice, la câteva zile după ce Papa a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace. Papa nu a dat alte informații despre o astfel de inițiativă.

Războiul a agravat o criză alimentară globală – Ucraina și Rusia sunt mari exportatori de produse agricole – și, deși un acord încheiat în iulie anul trecut a redeschis în siguranță unele canale de transport de cereale din Marea Neagră, negocierile pentru prelungirea acordului au fost dificile.

Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite au discutat joi propunerile ONU pentru a menține în viață pactul. Moscova a amenințat că va renunța la 18 mai din cauza obstacolelor în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte.

Între timp, în Africa de Sud, un aliat important al Rusiei pe un continent divizat de război, ambasadorul american a declarat jurnaliștilor că Washingtonul este convins că o navă rusă a încărcat arme și muniții din Africa de Sud în decembrie, o posibilă încălcare a neutralității declarate a Pretoriei în conflict.

Guvernul deschide o anchetă independentă condusă de un judecător în retragere cu privire la această acuzație, a precizat biroul președintelui Cyril Ramaphosa într-un comunicat. Washingtonul nu a furnizat încă nicio dovadă în sprijinul acuzației sale, a precizat biroul președintelui.

Washingtonul a avertizat în repetate rânduri țările să nu ofere sprijin material Rusiei, afirmând că cei care o fac pot fi supuși unor sancțiuni economice similare celor impuse Moscovei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.