Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Rusia lansează zeci de rachete într-unul dintre cele mai mari atacuri ale sale asupra Ucrainei. Cum arată războiul astăzi
Lumea la zi

Reuters: Rusia lansează zeci de rachete într-unul dintre cele mai mari atacuri ale sale asupra Ucrainei. Cum arată războiul astăzi

razboi sursa foto G4Media ro
sursa foto G4Media ro

Rusia a tras peste 70 de rachete în timpul orei de vârf de vineri dimineață, într-unul dintre cele mai mari atacuri ale sale asupra Ucrainei de la începutul războiului, forțând întreruperi de urgență ale energiei electrice la nivel național, au declarat oficialii ucraineni.

Două persoane au fost ucise când un bloc de apartamente a fost lovit în centrul orașului Kryvyi Rih, iar o alta a murit în bombardamentele din Kherson, în sud, au declarat aceștia. Oficialii instalați de Rusia în estul ocupat al Ucrainei au declarat că 11 persoane au murit în bombardamentele ucrainene.

Kievul a avertizat joi târziu că Moscova plănuiește o nouă ofensivă totală la începutul anului viitor, la aproximativ un an de la invazia sa din 24 februarie, care a distrus zone uriașe din Ucraina, dar a adus o mică parte din aceasta sub controlul Moscovei.

Salvatori și ofițeri de poliție examinează părți ale dronei la locul unei clădiri distruse de un atac cu drone rusești, în timp ce atacul lor asupra Ucrainei continuă, în Kiev, Ucraina, 14 decembrie 2022, foto Reuters

Rusia a aruncat o ploaie de rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene aproape săptămânal de la începutul lunii octombrie, după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, dar atacul de vineri pare să fi provocat mai multe pagube decât multe altele.

„Ceea ce vedem deja sunt pagube la aproximativ nouă instalații de generare (de energie)”, a declarat ministrul Energiei, German Galushchenko, adăugând că investigațiile continuă. Rusia a zburat cu avioane de război în apropierea Ucrainei pentru a încerca să distragă atenția apărării sale aeriene, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat.

„Bombardamente masive, explozii. Scopul Federației Ruse este ca ucrainenii să fie în permanență sub presiune, să coboare în adăposturi antiaeriene aproape în fiecare zi, să simtă disconfort din cauza întreruperilor de energie electrică sau de apă”, a scris ministrul Economiei, Iulia Șvyrydenko, pe rețelele de socializare, promițând că Ucraina va rezista.

Oamenii se adăpostesc în interiorul unei stații de metrou în timpul atacurilor masive cu rachete ale Rusiei în Kiev, Ucraina, 16 decembrie 2022. REUTERS/Pavlo Podufalov

Șeful armatei ucrainene a declarat că 60 din cele 76 de rachete rusești au fost doborâte. Moscova spune că atacurile au ca scop dezactivarea armatei ucrainene, iar Kievul le numește crime de război.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, care include Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Volodomir Zelenski, a declarat că o rachetă a lovit un bloc de apartamente din această regiune.

„Două persoane au fost ucise. Cel puțin cinci au fost rănite, inclusiv doi copii”, a postat Valentyn Reznichenko. O a treia persoană a murit într-un incendiu după un bombardament în Kherson, au declarat autoritățile, iar Harkov, în est, a fost de asemenea grav lovit.

„Există pagube colosale la infrastructură, în primul rând la sistemul energetic”, a declarat primarul orașului, Ihor Terekhov. „Vă cer să aveți răbdare cu ceea ce se întâmplă acum. Știu că în casele voastre nu există lumină, nu există încălzire, nu există alimentare cu apă”.

Bombardamente ucrainene

Trupele rusești ocupă aproximativ o cincime din Ucraina în sudul și estul acesteia și încearcă să extindă această suprafață pe fondul unor lupte brutale în care se raportează numeroase victime și răniți de ambele părți, deși niciuna dintre ele nu emite rapoarte detaliate privind victimele militare proprii. Oficialii instalați de Rusia au declarat că ultimele bombardamente ucrainene au ucis civili în două locuri.

Un ofițer de poliție se află lângă o parte a unei rachete de croazieră rusești doborâte de Forțele de Apărare Aeriană ucrainene, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în regiunea Kiev, Ucraina, 16 decembrie 2022. Șeful Poliției Naționale din regiunea Kiev, Andrii Nebytov via Telegram/Handout via REUTERS

Opt persoane au fost ucise și 23 au fost rănite în satul Lantrativka, în apropiere de granița cu Rusia, în regiunea ucraineană Luhansk, controlată de Rusia, a declarat vineri administratorul regiunii, instalat de Rusia.

Leonid Pasechnik a calificat atacul drept „barbar”. El a declarat că Ucraina a vizat cartiere rezidențiale, școli și zone comerciale în încercarea de a „ucide cât mai mulți oameni posibil”. El nu a furnizat dovezi și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului.

Șeful unei „miliții populare” proxy rusești din Luhansk a declarat că un civil a fost ucis de bombardamentele ucrainene în orașul Svatove, situat la aproximativ 70 km mai la sud.

Reuters nu a putut verifica imediat ultimele relatări de pe câmpul de luptă, dar a înregistrat trei explozii în capitala Kiev, acoperită de zăpadă, și fum care se ridica deasupra orașului.

Un muncitor îndepărtează molozul din fața unei clădiri de birouri avariate de bombardamente în cursul conflictului dintre Rusia și Ucraina în Donețk, Ucraina controlată de Rusia, 15 decembrie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

„Ei vor să ne distrugă și să ne facă sclavi. Dar noi nu ne vom preda. Vom rezista”, a declarat Lidiya Vasilieva, în vârstă de 53 de ani, în timp ce se îndrepta spre un adăpost într-o gară din Kiev. Ucraina a doborât 37 din cele 40 de rachete trase asupra zonei Kievului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei de la Kiev.

Lovituri succesive

Ucraina a reușit să repare o mare parte din infrastructura sa energetică pentru a restabili alimentarea cu electricitate și apă, dar fiecare atac succesiv îngreunează această sarcină. Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului prezidențial, a declarat că în întreaga țară se introduc întreruperi de urgență ale energiei electrice.

Poltava, în centrul Ucrainei, și regiunile Sumi, în nord, și Odesa, la Marea Neagră, s-au numărat printre localitățile afectate, iar mai multe linii de cale ferată au rămas, de asemenea, fără energie electrică.

În lipsa unor discuții de pace, șefii apărării ucrainene au prezis joi că Rusia va lansa o nouă ofensivă totală la începutul anului viitor, care ar putea include o a doua încercare de a cuceri Kievul, pe care au încercat și nu au reușit să îl captureze la începutul acestui an.

În interiorul unui apartament distrus dintr-o clădire rezidențială lovită de bombardamente în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina în Donețk, Ucraina controlată de Rusia, 15 decembrie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Un nou asalt ar putea avea loc chiar din ianuarie, au declarat Zelenski, generalul Valery Zaluzhniy și generalul Oleksandr Syrskiy, citați în interviurile acordate revistei The Economist. Acesta ar putea fi lansat din zona estică a Donbasului, din sud sau din Belarusul vecin, au spus ei.

Ministerul rus al Apărării a publicat vineri o înregistrare video care arată exerciții comune ale trupelor ruse și belaruse în Belarus, folosind tancuri și mitraliere, precum și drone și exersând traversarea unui râu.

Rusia își numește invazia o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” Ucraina. Mii de oameni au fost uciși, orașele au fost reduse la ruine și milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele în ceea ce Occidentul vede ca pe o acaparare de terenuri în stil imperial.

Liderii Uniunii Europene au convenit joi să acorde Ucrainei o finanțare de 18 miliarde de euro anul viitor și au lovit Moscova cu un al nouălea pachet de sancțiuni, inclusiv interzicerea investițiilor în industria sa minieră.

Armata americană a declarat că va extinde instruirea în Germania a personalului militar ucrainean, iar Senatul american a adoptat un proiect de lege care oferă Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari în asistență suplimentară pentru securitate în 2023.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.