Infofinanciar > Info > Reuters: Producătorii de cereale din Europa de Est se confruntă cu o gravă problemă! Guvernele arată cu degetul spre Ucraina
Info

Reuters: Producătorii de cereale din Europa de Est se confruntă cu o gravă problemă! Guvernele arată cu degetul spre Ucraina

Grau Sursa foto Romania Libera
Foto: romanialibera.ro

Când prețurile globale la cereale au început să scadă anul trecut, după o creștere în primele luni ale războiului din Ucraina, ministrul polonez al agriculturii de la vremea respectivă i-a îndemnat pe fermieri să își păstreze recoltele în speranța unei reveniri a pieței și a unor profituri mai bune.

Aproape un an mai târziu, fermierul polonez Artur Konarski are încă aproximativ 150 de tone de cereale blocate în depozite și spune că unii dintre concurenții săi din cel de-al treilea producător de grâu din Uniunea Europeană au stocuri și mai mari de recolte care zac în silozuri. Fermierii din Polonia și din alte țări din Europa de Est care au așteptat prețuri mai mari au fost loviți de o furtună perfectă.

Guvernele arată cu degetul spre Ucraina

Un salt al exporturilor din Brazilia și Rusia a contribuit la scăderea prețurilor globale la cereale, în timp ce UE și-a deschis granițele pentru importurile de cereale ucrainene fără taxe vamale, în semn de solidaritate, după ce Rusia a blocat porturile din Marea Neagră ale țării. În timp ce obiectivul UE a fost de a oferi fermierilor ucraineni o cale de ieșire pentru a expedia cereale și semințe oleaginoase către piețele lor tradiționale din Africa, Orientul Mijlociu și Asia și de a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale, o mare parte a rămas în Europa de Est.

Având în vedere lipsa de produse locale în Polonia, morarii și crescătorii de animale care căutau cu disperare cereale au apelat în schimb la o avalanșă de importuri din Ucraina transportate în UE cu camioane și trenuri, au declarat comercianții de cereale și fermierii. Guvernele din Europa de Est au arătat cu degetul spre Ucraina pentru necazurile fermierilor, însă Adrian Wawrzyniak, purtătorul de cuvânt al Sindicatului polonez al fermierilor, a declarat că unele dintre problemele din regiune au fost provocate de ei înșiși, deoarece fermierii, încurajați de politicieni, au acaparat recoltele.

„Acest lucru a dus la scăderea vânzărilor în timpul recoltei și la depozitarea cerealelor de către fermieri, consecința pentru care plătesc astăzi cu o reducere a veniturilor din vânzarea de cereale”, a declarat oficialul polonez.

Cumpărătorii locali au avut destule alternative de aprovizionare

După ce și-a deschis granițele pentru cerealele ucrainene, Polonia a importat anul trecut 2,08 milioane de tone de porumb și 579.315 tone de grâu, față de doar 6.269 de tone de porumb și 3.033 de tone de grâu în 2021. „Din moment ce fermierii nu au vândut, fabricile de furaje și de făină au cumpărat doar cereale ucrainene pentru a avea materie primă pentru producția curentă”, a declarat un comerciant polonez de cereale, care a preferat să rămână anonim.

În ciuda faptului că este un aliat ferm al Ucrainei, Polonia a interzis importurile de cereale ucrainene în aprilie, ca răspuns la plângerile fermierilor din zonele rurale, unde sprijinul pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) este puternic. Ungaria, Slovacia și Bulgaria au urmat rapid exemplul Poloniei, declanșând o dispută cu Bruxelles-ul pe tema politicii comerciale și solicitând despăgubiri din fonduri UE pentru fermierii lor furioși.

Interdicții unilaterale de import

Interdicțiile unilaterale de import au fost ridicate săptămâna trecută, dar numai după ce Comisia Europeană a fost de acord să blocheze vânzările de grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui ucrainene în aceste patru state membre și în România, din 2 mai până pe 5 iunie. Negocierile cu Rusia pentru a prelungi un acord care permite unele exporturi de cereale prin trei dintre porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a atenua o criză alimentară globală atârnă în balanță.

Dacă coridorul de cereale care ar trebui să expire luna aceasta s-ar prăbuși, fermierii ucraineni nu ar avea altă opțiune decât să își trimită toate exporturile de cereale prin Europa de Est. Comercianții au declarat că prețul plătit pentru cerealele ucrainene a fost în conformitate cu nivelurile de pe piața europeană, dar acestea au scăzut cu mult sub prețurile căutate de mulți fermieri din Europa de Est, potrivit Reuters.

Prețurile europene la grâu au atins în octombrie 2022 maxime post-recoltă de peste 350 de euro pe tonă, dar de atunci prețurile au scăzut la nivelurile de dinainte de invazie de aproximativ 235 de euro. De asemenea, acest lucru este departe de vârful de 450 de euro pe tonă pentru grâul european în perioada imediat următoare atacului Rusiei.

Este puțin probabil ca această problemă să dispară

„Fermierii dau vina pe guvern pentru prețurile scăzute din cauza importurilor ucrainene, ceea ce nu este chiar adevărat”, a declarat comerciantul polonez de cereale. Între timp, fermierii ucraineni au declarat că primesc mult mai puțin decât prețul pieței, deoarece se deduc aproximativ 100 de euro pe tonă pentru a acoperi transportul către Europa de Est, mult mai mare decât costurile de expediere a cerealelor lor din porturile din Marea Neagră.

Restricțiile UE privind importurile de cereale au înrăutățit, de asemenea, o perspectivă deja sumbră pentru agricultura din Ucraina, care era al treilea exportator de cereale din lume înainte de războiul cu Rusia. Fermierii ucraineni spun că au fost nevoiți să reducă drastic cantitatea de culturi, precum porumbul și grâul, pe care le plantează din cauza dificultății și a costurilor ridicate de a scoate proviziile din țară.

Afluxul de cereale ucrainene în Europa de Est a afectat, de asemenea, capacitatea vecinilor săi din UE de a-și exporta propriile recolte, deoarece există un deficit de camioane și vagoane de cale ferată disponibile.În România, fermierii se plâng că morile și procesatorii locali nu au fost interesați de grâul și porumbul lor, spunând că la porțile lor se aliniau camioane cu cereale ucrainene. Aceștia au declarat că au avut dificultăți în a găsi camioane pentru a-și transporta propriile mărfuri, costul logisticii crescând cu 70% față de înainte de război.

Grabă pentru importurile ucrainene

„Fermierii români au ratat sistematic ferestrele de vânzare a cerealelor lor, începând cu luna mai 2022”, a declarat Cezar Gheorghe de la compania de consultanță AGRIColumn. De când a început conflictul, aproximativ 17 milioane de tone de produse agricole majore au părăsit Ucraina pe șosele, pe calea ferată, precum și pe barje pe Dunăre, arată datele publicate de ministerul ucrainean al agriculturii.

Toate cerealele, reprezentând aproximativ 38% din exporturile Ucrainei, au ajuns în estul Uniunii Europene, deoarece granițele Ucrainei cu Rusia și Belarus au fost închise. „Dorința producătorilor locali de a-și păstra recolta în așteptarea unor prețuri mai mari a creat o penurie pe piața locală, astfel încât consumatorii s-au grăbit să cumpere grâul ucrainean disponibil în acel moment”, a declarat sindicatul ucrainean al comercianților de cereale UGA. Alte 28 de milioane de tone de produse agricole ucrainene au fost exportate din porturile sale de la Marea Neagră prin coridorul de siguranță, arată datele ONU.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.