Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Google și UE pregătesc noi legi cu privire la inteligența artificială. Pact important la nivel european
Lumea la zi

Reuters: Google și UE pregătesc noi legi cu privire la inteligența artificială. Pact important la nivel european

Inteligenta artificială, Sursa foto: semneletimpului.ro
sursa foto - semneletimpului.ro

Alphabet (compania mamă a Google) și Comisia Europeană intenționează să dezvolte un pact privind inteligența artificială („IA”) care să implice companii europene și non-europene înainte de stabilirea unor reguli care să reglementeze această tehnologie, a declarat miercuri șeful industriei UE, Thierry Breton. 

Breton s-a întâlnit anterior la Bruxelles cu Sundar Pichai, CEO al Google și al companiei-mamă Alphabet. „Sundar și cu mine am căzut de acord că nu ne putem permite să așteptăm până când reglementarea privind IA va deveni efectiv aplicabilă și să lucrăm împreună cu toți dezvoltatorii de IA pentru a dezvolta deja un pact privind IA pe bază voluntară înainte de termenul legal”, a declarat Breton într-un comunicat. 

De asemenea, el a îndemnat țările UE și legiuitorii UE să finalizeze detaliile normelor propuse de Comisie privind IA înainte de sfârșitul anului. Ambele grupuri nu au început încă negocierile pentru a-și aplana divergențele. 

Consecințele negative ale inteligenței artificiale 

Îngrijorarea crește cu privire la potențialul inteligenței artificiale în curs de dezvoltare rapidă de a schimba modul în care funcționează societatea și întreprinderile. Guvernele se străduiesc să găsească o modalitate de a ține în frâu consecințele negative fără a pierde beneficiile sau a înăbuși inovarea. 

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, care s-a întâlnit, de asemenea, cu Pichai, a subliniat necesitatea de a acționa împreună. „Avem nevoie de Legea privind IA cât mai curând posibil. Dar tehnologia IA evoluează cu o viteză extrem de mare. Așa că avem nevoie de un acord voluntar privind normele universale pentru IA acum”, a declarat ea într-o postare pe Twitter. 

Uniunea Europeană și Statele Unite intenționează să intensifice cooperarea în domeniul inteligenței artificiale pentru a stabili standarde minime înainte ca legislația să intre în vigoare, a declarat marți Vestager. 

Vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, a declarat că i-a exprimat îngrijorarea sa lui Pichai cu privire la răspândirea propagandei de război și a dezinformării pro-Kremlin pe produsele și serviciile Google și la riscurile dezinformării în alegerile europene și naționale. Pichai a fost de acord să analizeze problemele cu care se confruntă mass-media rusești independente în ceea ce privește monetizarea conținutului lor în Rusia pe YouTube, a spus Jourova, potrivit Reuters. 

Guvernul britanic va lucra cu firmele IA în scopul unei societăți echilibrate 

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak și șefii principalelor companii de inteligență artificială OpenAI, Google DeepMind și Anthropic vor colabora pentru a se asigura că societatea beneficiază de pe urma acestei tehnologii transformaționale, au declarat aceștia într-o declarație după întâlnirea de miercuri. 

Sunak și liderii din domeniul tehnologiei, Sam Altman de la OpenAI, Demis Hassabis de la Google DeepMind și Dario Amodei de la Anthropic, au discutat despre riscurile pe care le prezintă IA, de la dezinformare și securitate națională până la amenințări existențiale, potrivit declarației. 

Aceștia au discutat, de asemenea, despre măsurile de siguranță, despre acțiunile voluntare pe care laboratoarele le au în vedere pentru a gestiona riscurile și despre posibilele căi de colaborare internațională în materie de siguranță și reglementare a IA, se adaugă în comunicat. 

Marea Britanie a declarat în martie că va împărți responsabilitatea pentru reglementarea IA între autoritățile sale de reglementare existente pentru drepturile omului, sănătate și siguranță și concurență, în loc să creeze un nou organism dedicat acestei tehnologii.