Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Emmanuel Macron se întâlnește cu Xi Jinping în China. Liderii UE încep discuțiile de la Beijing
Lumea la zi

Reuters: Emmanuel Macron se întâlnește cu Xi Jinping în China. Liderii UE încep discuțiile de la Beijing

Emmanuel Macron alături de Xi Jinping în timpul vizitei din China
sursa foto: captură video

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang, la Beijing și apoi cu șeful de stat al Chinei, Xi Jinping. Președintele francez vizitează China împreună cu șefa UE von der Leyen, transmite Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron a început joi, la Beijing, o serie de întâlniri cu liderii chinezi, într-o vizită cu șefa UE Ursula von der Leyen, care ar putea stabili un curs pentru viitoarele relații ale blocului cu China, după ani de relații tensionate.

Emmanuel Macron, întâmpinat de Li Qiang și Xi Jinping

Premierul nou numit Li Qiang l-a întâmpinat pe Macron la Marea Sală a Poporului, o clădire cavernoasă situată la vest de Piața Tiananmen, folosită în mod obișnuit pentru evenimente ceremoniale, înainte de un summit cu președintele Xi Jinping, care va avea loc în cursul zilei.

După sosirea sa miercuri târziu, Macron a declarat că Europa trebuie să reziste reducerii legăturilor comerciale și diplomatice cu Beijingul, care este în dezacord cu Occidentul în legătură cu probleme precum Taiwanul, tehnologiile sensibile și legăturile strânse ale Chinei cu Rusia.

Președinta Comisiei Europene, von der Leyen, aflată în prima sa vizită în China de la preluarea mandatului în 2019, a declarat că Europa trebuie să își „de-rischeze” relațiile cu Beijingul, deoarece China a trecut de la o eră de reformă și deschidere la una de securitate și control, scrie Reuters.

În timpul mandatului său, relațiile Europei cu China s-au deteriorat, în principal din cauza sancțiunilor de tip „tit-for-tat” care au blocat un pact de investiții în 2021 și a refuzului Beijingului de a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina, care a făcut mii de victime de la începutul anului trecut.

Dar, ieșind din ani de activitate diplomatică rară, în timp ce controalele pandemice la graniță au izolat în mare măsură țara de restul lumii, China este dornică să se asigure că Europa nu urmează ceea ce consideră a fi eforturi conduse de SUA pentru a-i limita ascensiunea.

Așteptări mari la Beijing pentru vizita lui Macron

„Se așteaptă ca vizita lui Macron să producă rezultate concrete în promovarea cooperării economice și comerciale între China și Franța, precum și să crească încrederea reciprocă politică”, a scris joi într-un editorial publicația de stat Global Times.

„Este demn de remarcat faptul că diverse forțe din Europa și SUA acordă o atenție deosebită vizitei lui Macron și exercită influență în direcții diferite”, a scris Global Times. „Cu alte cuvinte, nu toată lumea dorește ca vizita lui Macron în China să se desfășoare fără probleme și cu succes”.

După discuțiile lui Macron cu Li, premierul chinez urmează să găzduiască un „prânz de lucru” cu von der Leyen. Mai târziu în cursul după-amiezii, Macron și von der Leyen vor purta discuții separate cu Xi, înainte ca toți trei să aibă discuții trilaterale seara.

Atât Macron, cât și von der Leyen au declarat că doresc să convingă China să își folosească influența asupra Rusiei pentru a aduce pacea în Ucraina, sau cel puțin să descurajeze Beijingul să sprijine direct Moscova în conflict. Rusia numește invazia din Ucraina o „operațiune militară specială”.

Unii analiști au sugerat că cei doi ar putea adopta un rol de „polițist bun, polițist rău”, cu Macron, care este prietenos, promovând o „resetare” a relațiilor dintre China și UE, iar von der Leyen insistând asupra problemelor mai spinoase și a liniilor roșii din aceste relații.

„China este un partener comercial crucial, dar întreprinderile din UE se confruntă cu multe obstacole discriminatorii”, a scris von der Leyen pe Twitter joi dimineață, după ce s-a întâlnit cu reprezentanții Camerei Europene de Comerț de la Beijing.

„Relațiile dintre UE și China sunt extinse și complexe. Modul în care le vom gestiona va avea un impact asupra prosperității și securității UE. Mă aflu la Beijing pentru a discuta despre această relație – și despre viitorul ei”, a declarat von der Leyen într-un tweet anterior, joi.

Macron, care călătorește împreună cu o delegație de afaceri formată din 50 de persoane, printre care se numără Airbus (AIR.PA), gigantul luxului LVMH (LVMH.PA) și producătorul de energie nucleară EDF (EDF.PA), este de asemenea așteptat să anunțe acorduri cu China.

Dar nu toată lumea de acasă crede că acesta este un semnal bun de transmis.

„Trei sferturi din delegație sunt lideri de afaceri: obiectivul este în primul rând să semneze contracte”, a scris pe Twitter Raphael Glucksmann, un membru de stânga al Parlamentului European, înainte de vizita lui Macron. „Într-un moment în care dezbaterea din Europa se concentrează pe dependența noastră sinucigașă față de China și pe interferența chineză, mesajul este inoportun.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.