Infofinanciar > Lumea la zi > Sora lui Kim trece la amenințări directe. Coreea de Nord promite măsuri „rapide și copleșitoare”
Lumea la zi

Sora lui Kim trece la amenințări directe. Coreea de Nord promite măsuri „rapide și copleșitoare”

Kim Yo-yong ameninta Sursa foto: CNN

Kim Yo-yong, a doua cea mai puternică persoană din Coreea de Nord, avertizează că rachetele testate de Phenian în Oceanul Pacific nu trebuie interceptate. În caz contrar, nord-coreenii vor considera că le-a fost adresată o declarație de război.

Sora lui Kim Jong-un a dat mai multe declarații îngrijorătoare, în special pentru japonezi și americani.

Declarațiile complete de la Phenian

„Aceasta (n. r. interceptarea rachetelor de test) va fi considerată ca o clară declaraţie de război împotriva RPDC (n. r. Republica Populară Democrată Coreeană), în cazul în care un răspuns militar precum interceptarea ar avea loc în timpul testelor noastre de arme strategice”, a spus Kim Yo-yong, sora dictatorului Kim Jong-un, conform agenției oficiale de presă din Coreea de Nord, KCNA.

„Oceanul Pacific nu este proprietatea absolută a Statelor Unite sau Japoniei”, a adăugat ea. Afirmația ei este cu atât mai îngrijorătoare cu cât  SUA şi Coreea de Sud se pregătesc să efectueze mai multe manevre militare. Guvernarea de la Phenian „este întotdeauna pregătită să ia măsuri adecvate, rapide şi copleşitoare în orice moment”, a mai afirmat într-un comunicat oficial, numind exercițiile militare ale americanilor și sud-coreenilor „extrem de frenetice”. Kim Yo-yong este a doua persoană ca putere în statul nord-coreean și, în cazul în care Kim Jong-un nu s-ar mai afla în posibilitatea de a guverna, ea ar fi noul șef al statului.

Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud nu au mai făcut exerciții comune de asemenea anvergură din 2018. Cele două state vor să se pregătească pentru un eventual atac nord-coreean.

Coreea de Nord, gata de contraatac

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a eliberat la rândul său un comunicat. Conform lui, „Recentele exerciţii aeriene comune (…) arată clar că planul de utilizare a armelor nucleare împotriva RPDC decurge în ritmul unui adevărat război”. Mai mult decât atât, ministerul acuză Washingtonul și Seulul de destabilizarea Peninsulei Coreea: „Regretăm profund gesturile iresponsabile şi îngrijorătoare ale Statelor Unite şi Coreei de Sud, care împing constant situaţia din Peninsula Coreea spre instabilitate”.

Pe 13 martie, Statele Unite și Coreea de Sud vor da startul manevrelor „Ulchi Freedom Shield”. Aceste exerciții militare, care se bazează în mare măsură pe simulări computerizate, au rolul de a menține forțele americane și sud-coreene vigilente în fața posibilelor amenințări. Antrenamentele vor dura cel puțin 10 zile, conform relatărilor digi24.ro.

Înainte de Ulchi Freedom Shield, cele două forțe armate au început în săptămâna 6-13 martie 2023 exerciții aeriene comune. Pentru a le duce la bună îndeplinire, folosesc un bombardier greu B-52. Acesta are o însemnată capacitate nucleară.