Lumea la zi

Reuters: COP27 aduce un progres important în ceea ce privește fondul pentru climă, cu prețul unor evoluții în materie de emisii

ejazzug.com
sursa foto: ejazzug.com

Țările au încheiat summit-ul ONU privind clima cu un acord greu de obținut privind crearea unui fond pentru a ajuta țările sărace afectate de dezastrele climatice, chiar dacă mulți au deplâns lipsa de ambiție în ceea ce privește combaterea emisiilor care le provoacă.

Acordul a fost lăudat pe scară largă ca fiind un triumf în ceea ce privește răspunsul la impactul devastator pe care încălzirea globală îl are deja asupra țărilor vulnerabile.

Acordul a lăsat un gust amar

Însă, multe țări au declarat că s-au simțit presate să renunțe la angajamentele mai dure de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius pentru ca acordul istoric privind fondul pentru pierderi și daune să fie aprobat.

Delegații – epuizați după negocieri intense care au durat toată noaptea – nu au făcut nicio obiecție în timp ce președintele egiptean al COP27, Sameh Shoukry, a prezentat ultimele puncte de pe ordinea de zi și a aprobat acordul.

În ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord pentru un angajament mai ferm față de obiectivul de 1,5 C stabilit în Acordul de la Paris din 2015, „am mers pe ceea ce a fost acordul aici pentru că vrem să fim alături de cei mai vulnerabili”, a declarat pentru Reuters secretarul german pentru climă, Jennifer Morgan, vizibil zguduită, potrivit Reuters.

Întrebată de Reuters dacă obiectivul unei ambiții mai mari de combatere a schimbărilor climatice a fost compromis pentru acest acord, Camila Zepeda, negociatorul șef al Mexicului pentru climă, a rezumat starea de spirit a negociatorilor epuizați.

Pierderi și daune

Acordul pentru un fond pentru pierderi și daune a marcat o lovitură diplomatică pentru insulele mici și alte națiuni vulnerabile, deoarece a reușit să convingă Uniunea Europeană, formată din 27 de țări, și Statele Unite, care s-au opus mult timp acestei idei de teamă că un astfel de fond le-ar putea expune la răspundere juridică pentru emisiile istorice.

Aceste îngrijorări au fost atenuate prin formularea din acord care solicită ca fondurile să provină dintr-o varietate de surse existente, inclusiv instituții financiare, mai degrabă decât să se bazeze pe națiunile bogate pentru a contribui.

Trimisul pentru climă din Insulele Marshall s-a declarat „epuizată”, dar mulțumită de aprobarea fondului. „Atât de mulți oameni ne-au spus toată această săptămână că nu îl vom obține”, a declarat Kathy Jetnil-Kijiner. „Mă bucur că s-au înșelat”.

Dar probabil că vor trece mai mulți ani până când fondul va exista, acordul stabilind doar o foaie de parcurs pentru rezolvarea întrebărilor persistente, inclusiv cine va supraveghea distracția, cum vor fi distribuiți banii – și cui.

Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, care nu a participat personal la negocierile din weekend după ce a fost depistat pozitiv la testul COVID-19, a salutat duminică acordul de „stabilire a unor aranjamente pentru a răspunde impactului devastator al schimbărilor climatice asupra comunităților vulnerabile din întreaga lume”.

Într-o declarație, el a spus că va continua să facă presiuni asupra marilor emițători, precum China, pentru a-și „spori semnificativ ambiția” în menținerea obiectivului de 1,5 C.