Info

Iohannis, preocupat de studenții din Africa! Președintele României îi învață pe alții despre schimbările climatice

Klaus Iohannis - sursa foto - g4media.ro
sursa foto - g4media.ro

Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate, Alexandra-Maria Bocșe, a oferit detalii cu privire la planurile lui Klaus Iohannis de a primi în România studenți din statele africane. Președintele își propune să creeze pentru aceștia un cadru în care să poată învăța cum să combată schimbările climatice. În cadrul unui interviu pentru Digi24, aceasta a precizat că programul ar putea începe de anul viitor.

Prezent în Sharm El Sheikh, Klaus Iohannis a fost gazda unui eveniment la care au participat nu mai puțin de opt șefi de stat și de guvern care au avut pe masa discuțiilor rolul educației în lupta împotriva schimbărilor climatice. În acest context, România va primi studenți din statele africane în unibersități.

,,Este nevoie de oameni pregătiți, care să înțeleagă impactul. Noi avem o tradiție cu țările africane prin care foarte mulți medici din statele africane au venit, au făcut școală în România și s-au întors și au contribuit la dezvoltarea societăților lor. Ne dorim să extindem aceste programe care, tradițional, au acoperit zone ca medicina, spre domenii care au în centru problematica schimbărilor climatice”, a declarat Alexandra-Maria Bocșe, conform digi24.ro.

Va educa România specialiști în problemele climatice?

Alexandra-Maria Bocșe a precizat că România s-a angajat să ajute educația și dezvoltarea pentru un program care să învețe mai mulți studenți străini despre schimbările climatice. Ea consideră că până în acest moment, programele privind problemele schimărilor de climă nu au fost tratate în detaliu și laudă inițiativa lui Klaus Iohannis.

,,Este o linie de colaborare la care ne gândim și nu numai cu statele africane. România a luat inițiativa în ceea ce privește educația și dezvoltarea de competențe verzi cu privire la tranziția climatică și vreau să vă dau puțin context. Din 1992 în Convenția Cadru a ONU privind schimbările climatice sunt paragrafe dedicate educației. De asemenea, în Acordul de la Paris există paragrafe dedicate. Din păcate, educația a fost vitregită pentru că până acum nu a fost abordată la nivel de șefi de state. La inițiaviva președintelui Iohannis , în acest an, a avut loc un eveniment legat de educație și competențe pentru tranziția verde care a reunit alți opt șefi de stat și de guvern. Aici vorbim de țări cum ar fi Ruanda, reprezentată de președinte, dar și foarte multe state din regiunea noastră și aici mă refer la Polonia, Estonia și alte țări din Flacul Estic. Noi identificăm faptul că avem probleme comune în această regiune”, a transmis Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate.

Iohannis extinde proiectul pentru mai multe țări

Conform declarațiilor Alexandrei Bocșe, înâlnirea lui Iohannis din Egipt, a fundamentat un cadru în care mai mulți șefi de stat își pot înscrie țările în program. Președintele vrea să deschidă porțile unui sistem unde mai mulți studenți străin pot învăța despre schimbările climatice.

,,În urma discuțiilor de acolo s-au identificat zone de cooperare foarte importante. Vorbim de o rețea internațională de școli verzi, dar și hub-uri dedicate problemelor climatice. Vorbim și despre mobilizarea mai bună pentru lupta cu schimbările climatice și de mediu”, a conchhis Alexandra Bocșe.