Infofinanciar > Lumea la zi > Retrospectiva anului 2023. De la criza bancară la războiul din Orientul Mijlociu, poveștile care au marcat lumea
Lumea la zi

Retrospectiva anului 2023. De la criza bancară la războiul din Orientul Mijlociu, poveștile care au marcat lumea

Glob Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Atacul îngrozitor al Hamas și răspunsul devastator al Israelului au definit anul 2023. Contraofensiva Ucrainei a eșuat. Îngrijorările legate de inflație au urmărit piețele financiare înainte ca marile bănci centrale să își impună controlul. O criză bancară a fost stăpânită, dar Credit Suisse și Silicon Valley Bank au fost spulberate. Inteligența artificială a fost apreciată și temută. Cea mai importantă companie din domeniul tehnologiei a fost zdruncinată de o luptă pentru control.

Iată retrospectiva anului 2023.

Ianuarie 2023: Lula îl învinge pe Bolsonaro în Brazilia

„Brazilia s-a întors”, a răcnit liderul de stânga Luiz Inácio Lula da Silva după ce a câștigat pentru a treia oară președinția țării. Dar, la câteva zile după învestirea lui Lula în ianuarie, s-au întors și susținătorii înrăiți ai predecesorului său de extremă-dreapta Jair Bolsonaro. Aceștia au luat cu asalt Congresul națiunii sud-americane, într-o ilustrare vie a cât de polarizată a devenit țara. În prima săptămână de mandat, Lula, pe care Barack Obama l-a numit cândva „cel mai popular politician de pe Pământ”, a făcut presiuni pentru a opri defrișările din Amazonia și pentru a face din Brazilia o superputere ecologică. Dar reproșurile sale la adresa SUA pentru că au „încurajat” războiul din Ucraina au evidențiat o altă cauză care îi este dragă. Și anume, lumea în curs de dezvoltare nu se va lăsa împinsă de Occident.

Februarie: Cutremurul a făcut 60.000 de morți în Turcia și Siria

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-a confruntat cu o rară mustrare publică în legătură cu răspunsul guvernului său la unul dintre cele mai mortale cutremure din secolul XXI. Acesta a devastat zone din sudul țării la 6 februarie. Cutremurul a ucis aproape 51.000 de persoane în Turcia și aproximativ 9.000 în nordul Siriei. Dezastrul a avut loc cu doar câteva luni înainte de alegeri cruciale. Inginerii civili au dat vina pe practicile de construcție necorespunzătoare și pe aplicarea lacunară a codului de construcție pentru amploarea uriașă a distrugerilor. Erdoğan a obținut în cele din urmă victoria după ce guvernul său a declanșat o avalanșă de măsuri de stimulare.

Martie: SVB și Credit Suisse se prăbușesc în criza bancară

Prima piesă de domino care a căzut în cea mai gravă criză bancară din 2008 încoace a fost Silvergate. Acesta era un creditor de criptomonede cu sediul în San Diego. Compania a anunțat pe 8 martie că își încetează activitatea din cauza turbulențelor de pe piețele de monede digitale. În aceeași zi, Silicon Valley Bank, a vândut o parte din portofoliul său de titluri de valoare cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. Creditorul a fost surprins de majorările de dobândă ale Rezervei Federale. Deponenții au retras apoi 42 de miliarde de dolari de la SVB. Pe 10 martie aceasta a fost confiscată de guvernul american. Încrederea a fost afectată în întregul sector. A scăzut și Signature Bank din New York.

Între timp, în Europa, valoarea acțiunilor și a obligațiunilor Credit Suisse s-a prăbușit. Guvernul elvețian a obținut un acord negociat în grabă cu rivalul UBS. Astfel, a fost creată o bancă ale cărei active depășesc cele ale întregii economii a țării.

Aprilie: Trump este primul fost președinte al SUA care este pus sub acuzare

Donald Trump a devenit primul fost președinte pus sub acuzare din istoria SUA. Acesta s-a prezentat la un tribunal din Manhattan  în 2023 pentru a pleda nevinovat la primul lot din cele 91 de acuzații penale care i se vor aduce. Cazul de la New York se referă la falsificarea unor registre de afaceri. Totuși, Trump se confruntă, de asemenea, cu un caz federal în Florida. Acesta este legat de manipularea defectuoasă a unor documente clasificate.

Trump mai este implicat și într-un caz la Washington DC despre rolul său în anularea rezultatului alegerilor din 2020 și un caz care îl acuză că a conspirat pentru a face același lucru la nivel de stat în Georgia. Cu toate acestea, în ciuda perspectivei ca procesele să-i umbrească candidatura la Casa Albă anul viitor, Trump rămâne marele favorit pentru a câștiga nominalizarea republicană la președinție. De asemenea, el are un avantaj față de Joe Biden în confruntările directe pentru alegerile generale, atât la nivel național, cât și în statele în care se desfășoară alegerile.

Mai: Grevă a scenariștilor de la Hollywood din cauza salariilor și a inteligenței artificiale

Scenariștii de la Hollywood au intrat pe linia de pichetare în luna mai a anului 2023. Cererea lor cea mai puternică a fost aceea de a renunța la practicile de remunerare introduse de pionierul Netflix. Dar, în câteva săptămâni, atenția lor s-a mutat pe o altă amenințare perturbatoare: inteligența artificială. Până în iulie, sindicatul SAG-Aftra s-a alăturat scriitorilor. Tensiunile dintre sindicate și liderii studiourilor au dat în curând în clocot. Mai multe producții de filme și emisiuni TV au fost oprite. Dar grevele au exploatat energia unei mișcări sindicale americane în creștere. În cele din urmă, sindicatele au obținut creșteri salariale semnificative și redevențe mai bune de la streaming. De asemenea, aceasta au obținut și o nouă etapă în legislația muncii din SUA în ceea ce privește IA.

Iunie: Căderea lui Crispin Odey

Odey Asset Management a fost unul dintre ultimele bastioane ale unei epoci apuse din City of London. Înființat de Crispin Odey în 1991, fondul speculativ era cunoscut pentru angajarea de „conți și fete”. Unii manageri de fonduri aduceau puști la birou înainte de a pleca în excursii de vânătoare în weekend. În iunie, FT a publicat o investigație care detalia acuzațiile de agresiune sexuală și hărțuire din partea a 13 femei împotriva lui Odey. În acest fel, firma a fost înglobată în criză. Odey a negat cu tărie acuzațiile. Chiar și așa, el a fost expulzat. În același timp, partenerii bancari au tăiat legăturile cu firma. Odey se confruntă cu o investigație în curs de desfășurare din partea Autorității de Conduită Financiară. De asemenea, el este implicat și într-un proces civil intentat de cel puțin două dintre femei. Odey Asset Management se află în prezent în proces de lichidare.

Iulie: Inflația din SUA a trecut la alt nivel

Inflația din SUA a trecut la un alt nivel în timpul verii a anului 2023. Factorii de decizie au ezitat să recunoască acest lucru. Datele din iunie, publicate în iulie, au arătat o scădere bruscă la 3%. A fost nevoie de luna decembrie pentru ca Rezerva Federală să recunoască faptul că este posibil să își fi încheiat campania de înăsprire a politicii monetare, după 11 majorări de dobândă care au ridicat rata dobânzii de referință la un nivel maxim al ultimilor 22 de ani de 5,25-5,5%. Președintele Fed, Jay Powell, a mutat acum dezbaterea spre momentul și amploarea reducerilor de rate. Cei care se așteaptă la o coborâre accidentată spun că banca centrală va trebui să rețină reducerea costurilor de împrumut până mai aproape de jumătatea anului 2024, în timp ce alții văd posibilitatea unui pivot încă din primele trei luni ale anului.

August: Liderul războinic rus Prigojin a murit într-un accident de avion

Avionul privat al lordului rus al războiului Evgheni Prigojin s-a prăbușit într-o minge de flăcări în anu 2023. Acest lucru s-a întâmplat la câteva săptămâni după ce Wagner, grupul său de mercenari, a organizat o revoltă nereușită împotriva lui Vladimir Putin. Fost furnizor de mâncare la Kremlin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, Prigojin îl îndemnase pe președintele rus să își intensifice invazia în Ucraina. Ascensiunea sa fulminantă, susținută de o armată de condamnați de 50.000 de oameni, l-a pus în conflict direct cu Ministerul rus al Apărării, pe care l-a acuzat de incompetență și corupție.

Timp de luni de zile, Putin a părut să tolereze disensiunile. „A făcut greșeli grave în viața lui. Dar a obținut rezultate”, a declarat Putin mai târziu. Dar după ce Prigojin a renunțat la un marș asupra Moscovei în iunie, prima tentativă de lovitură de stat din Rusia din ultimele trei decenii, zilele lui Wagner erau numărate. Armata a preluat operațiunile sale profitabile din Africa și Orientul Mijlociu. Rusia nu a publicat niciodată o anchetă completă privind accidentul.

Septembrie: Conflict între Canada și India în legătură cu uciderea unui separatist sikh

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a dezvăluit că țara sa investighează dacă în spatele uciderii lui Hardeep Singh Nijjar, un separatist sikh, într-o suburbie a orașului Vancouver, se află „agenți indieni”. India a denunțat afirmația ca fiind „absurdă”. De asemenea, a expulzat majoritatea diplomaților de la Ottawa din New Delhi. În noiembrie, complotul s-a îngroșat atunci când procurorii americani au acuzat un oficial guvernamental indian neidentificat că a orchestrat uciderea unui al doilea separatist sikh, Gurpatwant Singh Pannun, într-un complot care a fost dejucat. Incidentele au stârnit spectrul unei Indii atât de încrezătoare în propria putere încât ar putea să comită asasinate cu țintă precisă în străinătate. Acuzația venită din partea SUA a primit un răspuns diferit. Guvernul lui Narendra Modi a promis să investigheze. De asemenea, a jurat să „ia măsurile de urmărire necesare”.

Octombrie: Atacul Hamas asupra Israelului declanșează un conflict devastator

În momentul în care militanții Hamas au încălcat barierele de securitate din jurul Fâșiei Gaza la 7 octombrie 2023 și au lansat un atac în zori asupra sudului Israelului, au declanșat un lanț de evenimente devastatoare care au reverberat în tot Orientul Mijlociu și nu numai. Aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise în atac, iar 240 de civili și soldați au fost luați ostatici, potrivit oficialilor israelieni, fiind cel mai grav atac în interiorul Israelului de la fondarea statului, în urmă cu 75 de ani.

Traumatizat și înfuriat, Israelul a răspuns cu un atac aerian și terestru feroce asupra Fâșiei Gaza, controlată de Hamas, ucigând peste 20.000 de persoane în bombardamentul neîncetat al fâșiei, potrivit oficialilor palestinieni. Peste 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost forțați să își părăsească locuințele, în timp ce în enclavă are loc o criză umanitară catastrofală, în timp ce se înregistrează o penurie gravă de alimente, apă, combustibil și medicamente.

Noiembrie: Altman a fost dat afară din OpenAI și readus în funcție

Într-o săptămână care a zguduit Silicon Valley, Sam Altman, șeful celei mai apreciate companii de inteligență artificială din lume, a fost mai întâi expulzat din funcție, apoi repus în funcție, într-o luptă dramatică pentru putere. OpenAI se bucurase anterior de un 2023 stelar. A ajuns la o evaluare de peste 80 de miliarde de dolari. De asemnea, a lansat cea mai recentă versiune a puternicului său chatbot ChatGPT. Tehnologia a fost folosită pentru a genera texte, coduri și imagini imposibil de distins de creațiile umane. Destituirea șocantă a lui Altman rămâne învăluită în mister, consiliul de administrație declarând doar că „nu a fost sincer în mod constant”. Dar, după presiuni din partea investitorilor, inclusiv a Microsoft, și după o revoltă a personalului, Altman a fost repus în funcție, iar trei dintre cei patru membri inițiali ai consiliului au fost înlocuiți.

Decembrie: COP28 se încheie cu un acord fragil privind clima

„Corecția de curs necesară nu a fost asigurată”, a declarat Anne Rasmussen, delegată din Samoa, la câteva minute după ce președintele COP28, Sultan al-Jaber, a bătut din ciocănel pentru a marca sfârșitul summitului de la Dubai și a promis începutul sfârșitului erei combustibililor fosili. Determinarea Arabiei Saudite de a continua să pompeze petrol a amenințat întotdeauna șansele unui acord pentru a pune capăt noilor proiecte de combustibili fosili. Prin urmare, promisiunea de a începe cel puțin o tranziție către renunțarea la petrol, gaze și cărbune, la care s-a ajuns în primele ore ale zilei de 13 decembrie 2023, a fost mai mult decât se aștepta.

Dar lamentația lui Rasmussen, rostită în numele micilor state insulare, în timp ce cel mai fierbinte an înregistrat vreodată se apropia de sfârșit, a fost întâmpinată atât cu lacrimi, cât și cu ovații în picioare. A doua zi, oamenii de știință au concluzionat că acordul șubred încheiat ar fi putut face ca obiectivul „stelei nordice” a lui Jaber de a menține încălzirea globală la 1,5C peste nivelurile preindustriale să fie imposibil de atins, potrivit ft.com.