Infofinanciar > Lumea la zi > Victorie pentru Maia Sandu! Moldova semnează un parteneriat de securitate și apărare cu UE
Lumea la zi

Victorie pentru Maia Sandu! Moldova semnează un parteneriat de securitate și apărare cu UE

republica moldova (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Republica Moldova a semnat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană, fiind prima țară care a încheiat un astfel de acord cu blocul comunitar, a declarat marți Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

Condusă de președinta proeuropeană Maia Sandu, Republica Moldova, care se află între Ucraina și NATO și România, membră a UE, speră să adere la Uniunea Europeană până în 2030. Ea a condamnat ferm invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina vecină.
„Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistență a țării. El ne va permite (să) abordăm împreună provocările de securitate comune, să ne facem angajamentul mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris Borrell pe X.

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat pe platforma de socializare X că aderarea la UE ar fi cel mai bun „mecanism pentru a asigura pacea & stabilitatea pentru cetățenii Republicii Moldova”.
„Până atunci, semnarea Parteneriatului UE-Moldova în domeniul securității și apărării este un pas înainte, sporind pacea, securitatea și prosperitatea noastră”, a scris el, potrivit Reuters.