Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova își întărește securitatea spațiului aerian! „Necesitatea protejării a devenit urgentă”
Lumea la zi

Republica Moldova își întărește securitatea spațiului aerian! „Necesitatea protejării a devenit urgentă”

Republica Moldova
Sursă foto: Capital

În urma evenimentelor militare, Republica Moldova a decis că are nevoie de o apărare a spațiului aerian mai solidă, așadar, Ministrul Apărării a declarat vineri, că se vor lua măsuri în sensul acesta.

„Țara caută soluţii pentru a garanta securitatea spaţiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană”, susține Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

„Înainte, apărarea antiaeriană nu era considerată o prioritate. Dar am văzut de mai multe ori rachete ruseşti zburând pe deasupra Moldovei în direcţia vestului Ucrainei. Necesitatea protejării spaţiului aerian a devenit acum una urgentă”, a mai spus Nosatîi la postul de televiziune JurnalTV, conform G4Media.

Negocieri pentru sistemul de apărare

Ministerul Apărării de la Chişinău negociază în prezent cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, în căutarea „celei mai bune oferte în termeni de preţ şi utilitate”, a precizat Anatolie Nosatîi, recunoscând totodată că achiziţia unor astfel de echipamente militare necesită mult timp şi mulţi bani.

„Inclusiv achiziţia unor sisteme cu rază medie de acţiune implică un preţ excesiv pentru noi. Vorbim de sute de milioane de euro sau chiar de un miliard dacă dorim (sisteme) Patriot sau S-400”, a exemplificat ministrul moldovean. Chiar dacă Republica Moldova ar avea bani pentru asemenea sisteme, livrarea lor nu s-ar putea face rapid, întrucât între plasarea comenzii şi primirea echipamentelor ar fi nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între un an şi jumătate şi doi ani, a precizat el.

„Partenerii noştri studiază opţiuni de consolidare a sistemelor de apărare existente pentru garantarea securităţii la scară continentală”, a mai menţionat ministrul Anatolie Nosatîi, semnalând de asemenea că Republica Moldova primeşte echipamente şi asistenţă de asemenea prin Facilitatea Europeană pentru Pace, din care anul trecut Chişinăul a primit 47 de milioane de euro.

Unirea cu România

De asemenea Anatol Şalaru, fost ministru al apărării din Republica Moldova, a declarat luni că în contextul războiului din Ucraina, singura variantă pentru țara condusă de Maia Sandu este unirea cu România, „fiindcă altă soluţie nu există”.

„Republica Moldova, din cauza cochetării între Est şi Vest, cu fundul în două luntri, să fim buni şi cu ruşii, şi cu Europa. Şi acum, actuala conducere, unii vin la Bucureşti, cer ajutoare, cer lemn de foc, cer gaz, cer păcură, după aia merg la Berlin şi se plâng că România numai vorbeşte şi nu ne ajută”, a mai afirmat el.  Fostul ministru a precizat că „România este principala ţară care a ajutat Republica Moldova”. „Cetăţenii de acolo ştiu acest lucru, ştiu, procentul unioniştilor a crescut în proporţie geometrică, cu câţiva ani în urmă era 4% sau 5% pentru unire, acum minimum 40% sunt pentru unire cu România. Oamenii, inclusiv şi ruşii văd unica soluţie prin unirea cu România”, a spus Anatol Şalaru.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.