Infofinanciar > Info > Câți bani a oferit România Ucrainei pentru a lupta cu rușii? Cifre oficiale de la Kiev
Info

Câți bani a oferit România Ucrainei pentru a lupta cu rușii? Cifre oficiale de la Kiev

Romania și Ucraina Sursa foto IMPACT.ro
Credit imagine: Impact.ro

După un an de la începerea războiului din Ucraina, Ministerul de Finanțe de la Kiev a făcut public cuantumul ajutoarelor militare și umanitare primite de la alte țări. România a susținut Ucraina cu o sumă care se apropie de 11 milioane de euro.

Dintre acestea, 7,8 milioane au reprezentat ajutor umanitar, iar celelalte 3 milioane au fost întrebuințate pentru a oferi resurse militare țării cu care ne învecinăm la nord-est. Conducerea de la București nu a confirmat sau infirmat rapoartele ministerului ucrainean, deși Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dat mai multe informații privitoare la ajutorul pe care România l-a oferit statului vecin.

Cum am ajutat Ucraina

Ministerul de Externe al României, condus de Bogdan Aurescu,  a comunicat, cu titlu de exemplu, asistența pe care statul român a oferit-o Kievului în cele 12 luni de război:

„Menționăm, cu titlu exemplificativ, înființarea de tabere mobile, acordarea de acces gratuit la serviciile medicale, la învățământ și pe piața muncii pentru cetățenii ucraineni sosiți în țara noastră. Cei peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în aceste 12 luni în România, dintre care peste 112.000 au decis să rămână în țara noastră, au fost bine primiți și integrați în societatea din România. Planul Național de Măsuri de Integrare a refugiaților ucraineni în România, lansat la data de 26 iulie 2022, demonstrează abordarea pe termen lung a autorităților din România în elaborarea de politici publice care să permită integrarea refugiaților din Ucraina, care, fugind din calea războiului, au nevoie în continuare de siguranța pe care le-o putem oferi”, a fost comunicat de Minister, citat de realitatea.net.

Polonia e transparentă cu ajutorul oferit Ucrainei

Totuși, cifrele exacte sunt ținute secrete. Acest model divaghează de cel al Poloniei, ale cărei autorități au hotărât să facă publice toate cheltuielile asociate cu războiul din Ucraina.

Deși în anii ’90, relațiile dintre Polonia și Ucraina erau tensionate, țara din centrul Europei s-a dovedit un aliat de nădejde pentru statul condus de Volodimir Zelenski. Ajutorul din partea Poloniei este unul puternic militar. Recent, statul polonez a anunțat că va trimite noi tancuri Leopard Ucrainei. Astfel, țara aflată în război cu Rusia va avea un întreg batalion cu astfel de modele.

Din punct de vedere umanitar, Polonia a primit peste 1,4 milioane de refugiați ucraineni, majoritatea rămânând pe teritoriul țării. Peste 60% dintre ei au obținut locuri de muncă pe teritoriu polonez, iar 20.000 dintre ei și-au deschis propriile afaceri, ceea ce ar putea dinamiza economia țării foste comuniste.

Deși un număr mare de refugiați a tranzitat teritoriul României, doar 100.000 dintre ei au rămas aici. Și în România, majoritatea refugiaților și-au găsit un loc de muncă, iar copiii ucraineni își continuă studiile îm școlile românești.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.