Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene pentru aderare
Lumea la zi

Republica Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene pentru aderare

republica moldova (sursă foto: dreamstime)
Foto: facebook.com

Republica Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniune, a declarat ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

El a susținut că, potrivit constatărilor făcute la Bruxelles, Republica Moldova are cea mai bună dinamică de reforme dintre țările candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. El a vorbit și despre cele trei recomandări la care mai au de lucru autoritățile moldovene.

Republica Moldova, mai aproape de aderare

Nicu Popescu: ”Prima măsură este progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea la Curtea Supremă de Justiție în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv în procesul de numire a procurorului general. A doua măsură ține de alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova și a treia măsură ține de măsurile adiționale privind deoligarhizarea, inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar și fluxurile financiare”     .

Pe 8 noiembrie, inițierea negocierilor de aderare

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie anul trecut, a obținut câteva luni mai târziu statutul de țară candidată, iar pe 8 noiembrie anul acesta Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor de aderare. Decizia finală urmează să fie luată la Consiliul European la summit-ul de luna viitoare.