Infofinanciar > Info > România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați
Info

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați

egalitate de gen, sursa europarl
Foto: facebook.com

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați. Aceasta este concluzia unui recent raport al Comisiei Europene.

Doar 11% din membrii consiliilor de conducere ale marilor companii sunt femei, față de 25 de procente media europeană.

Iar pe ultimul loc în UE

Femeile sunt slab reprezentate și în politică, 82% dintre membrii Parlamentului României fiind bărbați. Media Uniunii Europene este în jur de 70%.

Despre această situație a vorbit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj transmis în cadrul conferinței internaționale cu titlul „Rolul femeilor în dezvoltarea României”, care a avut loc astăzi la București.

Conferința a fost organizată de Asociația Femeilor Antreprenor, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru a inspira cât mai multe femei să-și asume funcții de conducere în țara noastră.

Între muncă și familie

Ursula von der Leyen: ”Când eu am studiat medicina și am devenit doctor, jumătate dintre colegele mele erau femei. Dar cum împaci munca și familia, nimeni nu știa cum să facă asta. Exista aşteptarea ca atunci când deveneai mamă, să-ți lași cariera pentru a avea grijă de copil. Iar cele care alegeau cariera nu erau promovate. În prezent, însă, s-a progresat mult.

Femeile în funcție de conducere nu mai sunt excepții. Însă nici un lucru normal. În fiecare zi vedem cât de mult mai avem până să ajungem la egalitate. Ar trebui să fie un dat ca în toată Europa mamele şi taţii să poată avea o carieră. Plata egală pentru aceeași muncă ar trebui să fie de la sine înțeleasă. Încă mai sunt multe de făcut. În România, de exemplu, mai puțin de unul din cinci membri ai Parlamentului sunt femei, dar putem schimba cursul istoriei.

De aceea, Europa investește în educație timpurie la prețuri accesibile și oferă resurse considerabile planurilor pentru generațiile viitoare. Astfel nimeni să nu fie nevoit să aleagă între a fi părinte și avea o carieră. A fi părinte nu trebuie să fie considerat un impediment, ci o calificare pentru posturile de conducere”.