Infofinanciar > Lumea la zi > Cehia cere întârzierea aplicării sancțiunilor asupra Rusiei. Care sunt motivele
Lumea la zi

Cehia cere întârzierea aplicării sancțiunilor asupra Rusiei. Care sunt motivele

Sancțiuni UE pentru Rusia
Sursa foto: arhiva companiei

Republica Cehă solicită o perioadă mai lungă de scutire de la sancțiuni pentru importurile de la compania siderurgică rusă Novolipetsk Steel. Asta în timpul reuniunii de vineri a ambasadorilor UE pentru a discuta următoarea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat trei diplomați europeni pentru POLITICO.

Sectorul automobilelor este un pilon pentru economia Republicii Cehe. Acesta reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul național. Unul dintre cele mai mari totaluri din lume. Fiind sediul unor mari producători precum Škoda a grupului Volkswagen și filiala cehă a Hyundai Motor, este unul dintre cele mai importante centre de producție și fabricare a automobilelor din Europa.

Resurse pentru fabrici

Producătorii au nevoie de oțel, care constituie o mare parte din caroserie și multe alte componente ale unei mașini. Iar NLMK este un furnizor esențial. Produce aproape toate produsele sale din oțel plat și lung în Rusia. Dar aproape un sfert din operațiunile de laminare sunt amplasate în Europa, mai aproape de clienții săi din industrie.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Bruxelles-ul a impus 11 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acestea acoperă totul, de la energie la sectorul bancar. Ceea ce se încearcă este golirea fondului de război al președintelui Vladimir Putin. Dar, pe tot parcursul discuțiilor privind sancțiunile, diverse țări UE au căutat perioade de tranziție pentru a câștiga timp să găsească alternative la importurile rusești în altă parte.

O perioadă mai lungă de tranziție

Republica Cehă solicită acum prelungirea uneia dintre aceste perioade de tranziție pentru a putea continua să utilizeze oțelul de la NLMK. Aceasta este una dintre cele mai mari patru companii siderurgice din Rusia. Vizavi de importurile sale de oțel semifabricat este un subiect sensibil din punct de vedere politic. Asta deoarece compania continuă să opereze în Europa prin intermediul filialelor din Belgia, Franța și Italia, cu mii de locuri de muncă în pericol.

Cehii, alături de alte țări, inclusiv Italia și Belgia, obținuseră deja o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2024 pentru a continua să folosească oțel de la NLMK. Mai ales că prețurile în creștere ale energiei îngreunau la acea vreme găsirea de alternative la produsele siderurgice semifinite rusești ieftine pentru companiile europene.

Tranziție până în 2028

Republica Cehă cere acum prelungirea acestei perioade de tranziție până în 2028. Argumentul este că „există dificultăți majore în obținerea produsului de la noi furnizori/surse alternative”, a declarat unul dintre diplomați. Un alt diplomat a subliniat că data de 2028 este probabil să fie o mișcare de deschidere. În speranța de a obține pur și simplu orice prelungire.

Încă nu este clar cât de mult sprijin au cehii pentru cererea lor din partea altor țări, precum Italia și Belgia. În Belgia, există o presiune din partea părții francofone a țării pentru a susține cererea de prelungire. Asta deoarece sancțiunile vor avea repercusiuni în această parte a țării. NLMK Belgium, cu sediul în Belgia, este deținută în proporție de 49% de Wallonie Entreprendre. Un fond de investiții belgian deținut de regiunea valonă.

După discuția de vineri a țărilor UE, discuțiile vor continua. Există onsperanță de a obține semnarea pachetului înainte de următorul Consiliu European de la jumătatea lunii decembrie sau cel târziu până la sfârșitul anului, informează politico.eu