Lumea la zi

Religia, de partea lui Putin? Patriarhul Kirill: „Dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa”

Patriarhul Kirill - sursa foto - tv8.md
sursă foto: tv8.md

Rușii sunt sfătuiți de Patriarhul Kirill al Moscovei să se roage pentru Vladimir Putin, comandanții militari și politicienii țării. Potrivit acestuia, numai cu ajutor divin ei vor putea lua deciziile corecte în războiul din Ucraina.

„Astăzi, trăim un moment foarte dificil, așa că rugăciunea noastră este una specială. Ne rugăm pentru șeful statului nostru și comandantul suprem, Vladimir Vladimirovici Putin, care poartă o responsabilitate deosebită. Rugăciunea noastră este și pentru toți comandanții militari și cei care dețin puterea. Marii cneji de care ne amintim astăzi, Alexandr Nevski și Daniel al Moscovei, au reușit să îmbine misiunea politică, misiunea militară, conducerea trupelor și a armatei cu sfințenia lor. Și poate că acea combinație este o garanție că o țară care are acest tip de conducere nu va comite niciodată crime militare”, a transmis Patriarhul Kirill, potrivit B1

Îndeplinirea datoriei militare

„Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, precizează NNEXTA.

Însă, în urmă cu ceva timp, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a cetățenilor țării într-o alocuțiune adresată rușilor în dimineața zilei de 21 septembrie. Putin a precizat că doar cetățenii care se află în rezerva militară vor fi chemați la recrutare, iar aceștia vor fi supuși unei pregătiri suplimentare ținând cont de războiul împotriva Ucrainei. Rusia este angajată de mult timp în mobilizări sub acoperire. Autoritățile statului continuă să evite să numească războiul la scară largă împotriva Ucrainei un război real iar Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a îndemnat pe ruși să nu-i considere pe ucraineni dușmanii lor, în contextul mobilizării parțiale anunțate de președintele rus.

Sunt ucrainieni dușmani sau nu?

„Știm ce pericol planează asupra poporului ucrainean, pe care încearcă să-l transforme, să-l transforme dintr-o parte a sfintei Rusii unite într-un stat ostil tocmai acestei Rusii, ostil Rusiei”. Patriarhul Kirill a adăugat că, în ciuda acestui fapt, „este foarte important ca în inimile noastre să nu se dezvolte sentimentul că acolo, în Ucraina, există un dușman”.

Cu ocazia unei parade din Moscova a cadeților ruși, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse le-a transmis acestora că sunt „moștenitorii eroicelor generații anterioare” și că „gloria Rusiei este formată în mare măsură tocmai de eroismul armatei noastre”. Susținerea patriarhului pentru campania militară a Rusiei, în care au murit mii de soldați și de civili ucraineni, a stârnit nemulțumiri inclusiv în interiorul Bisericii Ortodoxe Ruse, dar și la nivelul altor biserici care sunt asociate cu Patriarhia Moscovei.