Infofinanciar > Lumea la zi > „Relația specială” dintre Putin și Erdogan! Liderii celor două state „își declară iubire”
Lumea la zi

„Relația specială” dintre Putin și Erdogan! Liderii celor două state „își declară iubire”

Vladimir Putin și Recep Erdogan Sursa foto iDevice.ro
Sursa foto iDevice.ro

‘Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile’, afirmă președintele turc. Turcia va sfida presiunea Occidentului și va continua să consolideze legăturile politice și economice cu Moscova, în pofida invaziei la scară largă a Ucrainei, a insistat președintele țării cu o săptămână înainte de a se confrunta cu alegătorii într-un tur de scrutin tensionat.

„Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile”, a declarat Erdogan la CNN într-un interviu difuzat vineri, subliniind că propria sa „relație specială” cu președintele rus Putin se adâncește. „Occidentul nu conduce o abordare foarte echilibrată – ai nevoie de o abordare echilibrată față de o țară precum Rusia”, a spus Erdoğan. „Nu suntem în punctul în care să impunem sancțiuni Rusiei, așa cum a făcut Occidentul”. În ciuda apartenenței țării la NATO, Ankara și-a intensificat legăturile economice cu Moscova de la începutul războiului, sporind importurile de petrol rusesc ieftin, supus embargoului de către alte țări europene.

Turcia, parte neutră în conflict

În timp ce furnizează Ucrainei asistență umanitară și dronele sale de atac Bayraktar, fabricate în țară, Turcia s-a poziționat ca parte neutră în conflict, fiind gazda unei serii de discuții între cele două părți, scrie POLITICO.

De asemenea, Erdogan și-a pus în valoare rolul de intermediar în acordul recent reînnoit privind cerealele din Marea Neagră, care a permis ca livrările din porturile ucrainene blocate să ajungă pe piața mondială. Într-un discurs de miercuri, el a trâmbițat succesul acordului, descriindu-l pe Putin ca fiind un „prieten drag”.

Problema Rusiei a ajuns în prim-planul alegerilor prezidențiale din Turcia, după ce contracandidatul liberal-democrat al lui Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu, a acuzat săptămâna trecută Moscova că este implicată în conspirații și falsuri profunde menite să întoarcă alegătorii împotriva sa.

Cererea de aderare a Suediei la NATO va continua

Întrucât niciunul dintre candidați nu a obținut duminica trecută majoritatea necesară pentru a câștiga detașat alegerile, cei doi se vor confrunta din nou la sfârșitul săptămânii viitoare. Cu toate acestea, având în vedere că Erdoğan a atras peste 49% din voturi, Kılıçdaroğlu se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a întoarce situația în fața actualului președinte în exercițiu de două decenii. În interviul acordat CNN, Erdoğan a lăsat să se înțeleagă că este puțin probabil să își schimbe poziția în materie de politică externă dacă va câștiga un nou mandat, afirmând că opoziția sa față de cererea de aderare a Suediei la NATO va continua.

„Nu suntem pregătiți pentru Suedia în acest moment”, a susținut el, „pentru că o țară NATO ar trebui să aibă o poziție fermă atunci când vine vorba de combaterea terorismului”.

Ankara a acuzat în repetate rânduri Stockholm că închide ochii la membrii grupărilor kurde interzise care trăiesc în exil în țară, cerând Stockholm să extrădeze zeci de „teroriști” înapoi în Turcia ca parte a unui acord privind aderarea sa la alianța militară transatlantică.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.