Infofinanciar > Educație financiară > Care este relația dintre Inteligența Artificială și omenire? Și cum se influențează reciproc
Educație financiară

Care este relația dintre Inteligența Artificială și omenire? Și cum se influențează reciproc

inteligenta artificiala (sursă foto: entrepreneurshipinabox.com)
sursă foto: dreamstime

Omenirea se află acum în era inteligenței artificiale, în faza incipientă. Mai departe, folosirea la capacitate maximă a beneficiilor tehnologiei necesită acum mult timp. De asemenea, acest proces vine la pachet cu gestionarea unui număr mare de provocări. Această tehnologie se va implementa în viața multor oameni, mai ales în spațiul economic.

ABSL (Asociația Business Service Leaders) este una dintre companiile din România care își concentrează activitatea și pe studierea acestor aspecte. De aceea, în noiembrie 2023 s-a organizat cea de-a XI-a ediție a conferinței naționale cu tema centrală de discuție în jurul inteligenței artificiale. S-a adus în discuție și modul în care aceasta impactează industria serviciilor pentru afaceri, dar și viața în general.

„Relația dintre om și inteligența artificială este una pe care noi o influențăm în mod direct. Noi suntem pe Pământ de mai mult timp decât Inteligența Artificială, aceasta de abia face primi pași. Presupun că, pe principiul punctului incipient, această tehnologie va avea un nivel mai rapid de evoluție decât omenirea în următorii ani. Prin natura noastră, evoluția se face lent, depinde mult mai mulți factori, în comparație cu Inteligența Artificială”, detaliază Cătălin Iorgulescu, Vice-președinte ABSL, într-un interviu pentru Infofinanciar.

Relația dintre Inteligența Artificială și omenire

Acesta spune că nu este îngrijorat că, în ciuda acestor condiții, IA ar putea să ajungă să domine omenirea. Este de părere că cei care lucrează cu această tehnologie doar ar trebui să o mânuiască cu atenție și în mod limitat. Exemplul dat în acest caz este o inițiativă recent venită din partea Ministerului Digitalizării. Aceasta face referire la finanțarea unui nou program prin care Inteligența Artificială să ajute la colectarea Taxei cu Valoare Adăugată (TVA-ului).

„Colectarea TVA-ului nu reprezintă o activitate extrem de complexă. Este vorba despre o matematică simplă și repetitivă. Apoi, această tehnologie este una obiectivă și rapidă. Inteligența Artificială poate ajuta la depistarea cazurilor de neplată a acestor taxe. Putem avea un rezultat net superior față de capacitățile umane. Mai ales cp noi, prin natura noastră, suntem subiectivi, uneori obosiți. Ne mai pot scăpa anumite lucruri”, explică Iorgulescu.

Și cum se influențează reciproc

Astfel, autoritățile din România nu refuză să încerce măcar să folosească Inteligența Artificială în diferite procese. La nivel mai larg, țara noastră este cunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale în domeniile științelor exacte. „Am avut generații de oameni educate în Paris, la Berlin și în alte locuri. A existat un schimn de informații. Care s-a dovedit esențial în dezvoltarea unor personalități din România pe această latură”, mai spune Vice-președintele de la ABSL.

Îl dă exemplul pe Petrache Poenaru și povestea sa celebră cu stiloul. Apoi amintește de Aurel Vlaicu și de avioanele sale. „Pentru o țară atât de mică, am reușit să facem multe. Am contribuit la dezvoltarea motorului cu reacție, am făcut pași impirtanți în realizarea formulei insulinei. Și exemplele sunt multe. Reușite avem și în prezent. Sunt români la NASA, în centre de dezvoltare a roboților, tinerii români ajung în finalele concursurilor internaționale. Pe multe le și câștigă”.

Astfel, pot spune că suntem prezenți pe scena mondială. Am colaborat bine, zic eu. Sunt sigur că și mai departe vom continua în aceeași direcție. Să colaborăm cu restul lumii în dezvoltarea Inteligenței Artificiale în mod inteligent”, conchide Cătălin Iorgulescu.