Lumea la zi

Relația ascunsă dintre Prințul Harry și fratele său William! Mezinul familiei regale dezvăluie abuzul suferit

William și Harry sursa foto reuters.com
sursa foto: reuters.com

Înaintea lansării, care va avea loc pe 10 ianuarie, a cărții sale de debut „Spare”, prințul Harry s-a destăinuit despre felul în care s-a distanțat de tatăl său, regele Carol al III-lea, și de fratele său William, prințul de Wales și moștenitorul tronului Regatului Unit. 

Tensiunile din familie au dat în clocot în public atunci când, în ianuarie 2020, Harry a anunțat că se retrage din îndatoririle sale regale din cauza a ceea ce el a considerat a fi o lipsă de sprijin din partea personalului palatului în legătură cu articolele de tabloide rasiste față de soția sa, actrița americană Meghan Markle. 

Harry și William s-au bătut din cauza comentariilor la adresa lui Meghan 

Într-o copie a cărții Spare obținută de The Guardian, el l-a descris pe prințul William împingându-l la pământ, ceea ce i-a provocat zgârieturi și vânătăi pe spate, în timpul unei altercații în legătură cu Markle, pe care William ar fi numit-o „abrazivă”. Harry mai spune în carte că l-a implorat pe Charles să nu se căsătorească cu Camilla, care este acum regina consort, și își amintește că atunci când mama sa, prințesa Diana, a murit în urmă cu 25 de ani, tatăl său a fost distant și nu l-a îmbrățișat. Pasajele divulgate din Spare sugerează că tensiunile datează încă de la venirea sa pe lume, un resentiment subiacent de a fi „moștenitorul de rezervă”, în timp ce fratele său este următorul în linia de succesiune la tron. 

Alexander Larman, autorul cărții The Crown in Crisis: Countdown to the Abdication și The Windsors at War: The King, His Brother and a Family Divided, susține că cei doi frați au avut tendința de a se contrazice chiar și înainte ca Harry să plece în America, afirmând: „Amândoi sunt personalități puternice, angajate într-o varietate de cauze și inițiative și, inevitabil, au existat ciocniri și dezacorduri pe parcurs”. 

Motivul pentru care Harry dezvăluie secretele familiei regale 

Într-un nou interviu din cadrul emisiunii 60 Minutes, difuzat integral pe 8 ianuarie, Harry susține că unul dintre motivele pentru care face publică această dramă este faptul că relația familiei regale cu presa britanică i-a făcut imposibilă purtarea conversațiilor private necesare pentru a-și repara relația cu tatăl și fratele său. 

„De fiecare dată când am încercat să o fac în privat, au existat informări și scurgeri de informații și plantarea de povești împotriva mea și a soției mele”, a declarat Harry pentru Anderson Cooper.  

În interviul acordat duminică seară în cadrul emisiunii 60 Minutes, Harry a declarat că el și fratele său William au trăit practic vieți separate de când mama lor a murit într-un accident de mașină în 1997. În liceu, William i-a spus fratelui său mai mic să stea departe de el. Dar Harry sugerează că întâlnirea cu Markle, care a început în 2016, i-a tensionat și mai mult relația cu moștenitorul tronului. La începutul anului 2019, pe terenul cabanei lui Harry de la Palatul Kensington, frații au intrat într-o dispută cu strigăte din cauza a ceea ce el spune că au fost povești inexacte din presa tabloidă despre Markle. Harry spune că William l-a împins astfel încât a aterizat pe un castron de câine. În septembrie 2022, când starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a s-a înrăutățit la castelul Balmoral din Scoția, Harry spune că nu a fost invitat în avionul familiei până acolo, iar când a ajuns, aceasta murise. 

Nicio urmă de dorință de reconciliere 

Într-un interviu separat la postul britanic de televiziune iTV, difuzat cu câteva ore înainte de 60 Minutes, Harry susține că tatăl și fratele său nu vor să se împace. „Aș vrea să-mi recuperez tatăl, aș vrea să-mi recuperez fratele”, spune el. „Nu au arătat absolut nicio dorință de a se împăca”. 

Într-o serie documentară în șase părți a Netflix, ”Harry & Meghan”, care a debutat în decembrie, Harry a dezvăluit că William a țipat la el în timpul unei reuniuni de familie cu tatăl său și bunica sa, regretata regină Elisabeta a II-a, la scurt timp după ce Harry și-a anunțat dorința de a renunța la îndatoririle regale. De asemenea, Harry a susținut că nu a fost de acord cu o declarație comună pe care familia regală a publicat-o în numele fraților pentru a dezminți zvonurile potrivit cărora William îl intimida pe Harry. El a susținut că angajații familiei regale au fost dispuși să „mintă pentru a-l proteja pe fratele meu” și presupusele sale abateri, dar „timp de trei ani nu au fost niciodată dispuși să spună adevărul pentru a ne proteja pe noi”, adică pe Meghan și pe el însuși, potrivit Time.