Infofinanciar > Info > Regulile de colectare selectivă a gunoiului. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă aceste prevederi
Info

Regulile de colectare selectivă a gunoiului. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă aceste prevederi

Reciclare, Sursa foto: Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Colectare selectivă a gunoiului este un proces extrem de important, ce permite implementarea procesului de reciclare. Acest sistem de reciclare vizează trecerea deșeurilor din hârtie, plastic, carton sau sticlă printr-un proces tehnologic, pentru a obține noi recipiente din material reutilizabil. Astfel, materia primă este refolosită pentru valorificarea sa în scopuri ecologice.

Colectarea selectivă a gunoiului și respectiv reciclarea, au ca scop reducerea consumului de materie primă nouă și reducerea consumului de energie. Toate aceste procese au ca scop diminuarea impactului și al nivelului de contaminare a mediului. În România, acest sistem de reciclare și colectare selectivă este extrem de ignorat de oameni, care prefă să arunce totul într-un singur coș de gunoi, fără a se gândi la binele sistemului natural de mediu.

Amenzi uriașe pentru români

Românii ar trebui să aibă mare grijă la cum își gestionează deșeurile pentru că noi amenzi au apărut la orizont. Aceste noi sancțiuni îi au în vedere pe cei care nu respectă normele privind colectarea selectivă a gunoiului. Astfel, pe străzile din toată țara se găsesc containere specializate pentru reciclare, formate din mai multe pubele, fiecare fiind specializată pe o anumită categorie: plastic, sticlă, hârtie și deșeuri menajere. Oamenii au obligația de a le folosi pentru a fi parte la un sistem de reciclare la nivel național, ce poate avea un impact semnificativ asupra mediului.

Oamenii care nu vor respecta aceste norme de colectare selectivă a deșeurilor, s-ar putea confrunta cu amenzi uriașe. Acest lucru se întâmplă având în vedere faptul că procesul de colectare selectivă nu mai este o opțiune și devine o chestiune obligatorie, ce trebuie respectată de cetățeni. Cei care nu respectă normele în vigoare riscă să primească amenzi de până la 12.500 de lei. Aceste norme privind obligativitatea colectării selective a gunoiului se adresează românilor care locuiesc în Germania.

Această țară are o atenție sporită pentru astfel de activități, precum reciclarea, pentru a se asigura de păstrarea resurselor și protecția mediului. Pentru a reuși să realizeze acest lucru, autoritățile germane au introdus colectarea selectivă ca o activitate obligatorie. „Un coș de gunoi sortat greșit perturbă întregul proces pentru noi”, declară Daniel și Tobias Bauer, directorii operațiunilor tehnice la Bauer Kompost. Această companie procesează anual aproximativ 20.000 de tone de deșeuri organice.

Colectarea selectivă a deșeurilor

În Germania, acest proces de colectare selectivă va deveni obligatoriu și vor intra în vigoare măsuri mai stricte și dure cu privire la acest lucru. De asemenea, nerespectarea acestor norme va aduce amenzi semnificative, care pot realiza o gaură în bugetul lunar. Un nou regulament va fi implementat din 2025, începând cu data de 1 mai. Conform acestor implementări, deșeurile organice care conțin mai mult de 3% materie străină vor fi respinse de persoanele autorizate care se ocupă de acest proces. În acest context, vor fi implementate controale mai dure și mai frecvente. Persoanele care încalcă această lege riscă să primească niște amenzi usturătoare. Pentru nerespectarea regulilor cu privire la managementul gunoiului în vederea reciclării, se pot trezi cu amenzi de plătit de până la 2.500 de euro, conform Romania TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.