Infofinanciar > Info > ANAF anunță că românii riscă amenzi uriașe! Cât vor avea de plătit cei care nu depun Declarația Unică până pe 25 mai
Info

ANAF anunță că românii riscă amenzi uriașe! Cât vor avea de plătit cei care nu depun Declarația Unică până pe 25 mai

anaf, Sursă foto: Romania Mare
Sursă foto: Romania Mare

ANAF a făcut anunțul referitor la amenzile pe care le vor primii cetățenii care nu respectă termenul limită pentru depunerea formularului 212 ce conține Declarația Unică și declarația de venit. Termenul limită de depunere pentru aceste declarații fiscale este data de 25 mai a anului 2023.    

Documentele cu privire la veniturile sau pierderile înregistrate fie în România sau pe meleaguri străine realizate în mod individual sau într-o anumită formă de asociere de completează și se depun de persoanele fizice în fiecare an, potrivit prevederilor Codului fiscal. 

ANAF recomandă depunerea Declarației Unice prin mijloace electronice de trimitere la distanță, pentru a se evita formarea de cozi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, acestea se pot depune pe site-ul oficial ANAF în secțiunea „Spațiul privat virtual” sau pe site-ul e-guvernare în secțiunea „Depunere declarații”. 

Cu cât riscă să fie amendați cei care nu respectă termenul limită 

Potrivit declarațiilor realizate de reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală, amenda pentru nerespectarea termenului limită de 25 mai în cazul depunerii Declarației Unice și declarației de venit începe de la 50 de lei și poate ajunge la 500 de lei. 

ANAF anunțat că Declarația Unică trebuie depusă în anul 2023 de către contribuabilii care ajung la un plafon de venituri de până la 36.000 de lei. Această sumă a fost setată deoarece reprezintă cuantumul a 12 salarii minime pe economie, brute, în vigoare anul acesta, de la data de 1 ianuarie, de când salariul minim pe economie a fost majorat la 3.000 de lei. 

Această declarație este necesară pentru persoanele fizice care nu realizează venituri prin de la un angajator și care doresc să contribuie la asigurările sociale de sănătate și cele pentru pensie. 

Declarația Unică se poate depune și fizic 

În cazul în care depunerea online nu este o variantă, Declarația Unică de venit poate fi depusă și în mod fizic la registratura organului fiscal aflat în apropierea domiciliu sau la poștă, după care fiecărei persoane fizice li se va emite și o confirmare de primire, potrivit Mediaflux

Pentru veniturile aferente anului 2022, obligația de depunere a Declarației Unice de venit este data de 25 mai 2023, însă pentru veniturile aferente anului 2023, obținute ca urmare a câștigurilor din tranzacții bursiere realizate prin intermediari rezidenți din punct de vedere fiscal în România sau nerezidenți care au în România un sediu permanent ce are calitatea de intermediar, persoanele fizice care obțin astfel de câștiguri nu au obligația de a depune această declarație până la data limită din 2023, ci va fi necesar să o depună până la 25 mai 2024. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.