Infofinanciar > Lumea la zi > Regula climatică a autostrăzii Biden, anulată de un judecător din Texas
Lumea la zi

Regula climatică a autostrăzii Biden, anulată de un judecător din Texas

Ce ar putea face Biden, Congresul și Texasul?
sursa foto arhiva companiei

Un judecător american s-a pronunțat miercuri împotriva administrației Biden într-o decizie referitoare la o regulă privind clima pe autostrăzi.

Regula a fost emisă de Administrația Federală a Autostrăzilor (FHWA) din cadrul Departamentului Transporturilor (DOT) în decembrie 2023. Aceasta impune statelor să măsoare și să raporteze emisiile de gaze cu efect de seră de la orice vehicul care utilizează sistemul de autostrăzi din SUA.

De asemenea, regula a cerut statelor să stabilească obiective de reducere a dioxidului de carbon și să raporteze cu privire la progresele înregistrate în legătură cu aceste obiective. Ca răspuns, Texas a dat în judecată Departamentul de Transport.

Biden și regulile

Judecătorul districtual american James Wesley Hendrix, numit de Trump, a dat dreptate Texasului și a scris miercuri că „regula nu a fost autorizată”.
În timp ce emitea regula în urmă cu trei luni, secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg a declarat că aceasta „va oferi statelor un cadru clar și coerent pentru a urmări poluarea cu carbon și flexibilitatea de a-și stabili propriile obiective climatice”.

Într-o declarație din decembrie, biroul procurorului general al Texasului, Ken Paxton, a susținut că Departamentul de Transport „nu are autoritatea legală de a institui o astfel de regulă, iar mandatul încalcă Legea privind procedura administrativă”.

„Mai mult, regula este arbitrară și capricioasă și încalcă Clauza de cheltuieli prin restricționarea nepermisă a utilizării fondurilor federale prin faptul că impune TxDOT să pună în aplicare măsura privind gazele cu efect de seră.”
De asemenea, Texas a dat în judecată administrația Biden pentru un motiv legat de climă într-un proces separat. Săptămâna trecută, un grup de 16 state republicane a intentat un proces împotriva pauzei pe care Departamentul Energiei (DOE) a acordat-o unor proiecte majore de terminale de export de gaze naturale lichefiate (LNG).

„Decretul unilateral al lui Biden nu ține cont de mandatele statutare, ignoră procesul legal, bulversează industria petrolului și a gazelor naturale, perturbă economia Texasului și subminează structura noastră constituțională”, a declarat Paxton la 21 martie, potrivit FoxNews.