Infofinanciar > Info > Reforma pensiilor speciale se complică! Au apărut acuzații de neconstituționalitate în fața Comisiei Europene
Info

Reforma pensiilor speciale se complică! Au apărut acuzații de neconstituționalitate în fața Comisiei Europene

Sursă foto: europafm.ro; guvernanții au în vedere impozitarea pensiilor speciale
sursă foto: europafm.ro

O problemă la nivelul actual ce trezește mult interes din partea opiniei publice, a presei și a lumii politice este dilema cu privire la măsurile prezente în cadrul noii reforme a sistemului de pensii. Anumite măsuri anunțate de oficiali, ce fac parte din acest plan al reformei nu sunt acceptate de cetățeni și anumite categorii profesionale își exprimă părerea și își arată nemulțumirea prin intermediul pregătirii unor revolte sau amenințări către Guvern în acest sens.

Această reforma a pensiilor are în vedere, conform declarațiilor oficialilor, oferirea cetățenilor un sistem corect și care ava elimina inechitățile din punct de vedere al pensiilor. Anumite categorii profesionale primesc pensii extrem de mari și au un venit lunar mai mare decât anumite persoane ce se află în activitate. Pentru a reglementa acest lucru, a fost implementat proiectul pensiilor speciale.

Caracter neconstituțional

Reforma sistemului de pensii are în vedere rezolvarea problemelor cu privire la pensiile speciale, care sunt extrem de mari și reprezintă o povară pentru bugetul de stat, care trebuie să-și reducă cheltuieli, având în vedere situația economică actuală. Astfel, proiectul pensiilor speciale are în vedere eliminarea anumitor beneficii pentru categorii de persoane ce prezintă pensii extrem de mari. O mare dezbatere la nivel general a avut ca subiect principal includerea pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică în categoria celor „speciale”. Conform anumitor voci politice, acest demers este unul neconstituțional.

Au existat multe acuzații, dar și nemulțumiri cu privire la modificările aduse pensiilor speciale. Deputatul PNL, Raluca Turcan, a afirmat că demersul prin care pensiile  din sistemul de apărare şi ordine publică sunt incluse în categoria celor speciale, având astfel parte de eliminarea anumitor beneficii, este o inițiativă neconstituțională. Reprezentanta PLN a afirmat că orice proiect de modificare a statutului pensiilor speciale poate aduce multe dificultăți. Aceasta a menționat că „este necesară o clarificare de urgenţă cu reprezentanţii Comisiei Europene„.

Oficialul a afirmat că această rezolvare a sistemului de pensii este una de fațadă, deoarece anumite prevederi sunt neconstituționale. „Îmi fac datoria să prezint de ce cred că se pregăteşte o falsă soluţionare a acestei probleme. În varianta propusă de mine, şi cred cu tărie acest lucru în continuare, pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică nu erau incluse în proiectul prin care urmăream aducerea celor şase categorii de pensii speciale mai aproape de contributivitate”, a transmis deputatul într-un comunicat.

Proiectul pensiilor speciale

Raluca Turcan a precizat faptul că, având în vedere deciziile Curții Constituționale cu privire la pensiile militarilor, aceste remunerații de serviciu au în vedere stimularea formării unei cariere și nu reprezintă un privilegiu. Aceasta a explicat că pensiile de serviciu ale militarilor sunt o compensație pentru sacrificiile și riscurile la care aceștia se supun, dar și o formă de respect și recunoștință. „Curtea a reţinut că specificul activităţii militarilor le impune acestora obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri”, a precizat Raluca Turcan, arătând că se referă la Decizia 20 din 2000.

Deputatul PNL a afirmat că este necesară o clarificare de urgență cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru ca România să nu sufere pierderi substanțiale.  „România riscă să rateze obiectivul de reformă printr-un proiect neconstituţional. Riscă să piardă fonduri aferente tranşei a treia din PNRR, să pericliteze finanţări de dezvoltare locală care au la bază proiecte derulate în cadrul PNRR” a declarat Raluca Turcan, conform Agerpres .