Infofinanciar > Lumea la zi > Reacții acide în Ucraina! „Vladimir Putin se află într-o realitate complet diferită”
Lumea la zi

Reacții acide în Ucraina! „Vladimir Putin se află într-o realitate complet diferită”

Vladimir Putin
Sursa foto: Stirile ProTV

Discursul președintelui rus Vladimir Putin adresat marți elitei politice și militare din Rusia a arătat că acesta a pierdut contactul cu realitatea, consideră un consilier de rang înalt al președintelui Ucrainei.

În discursul susținut în fața legislatorilor și a oficialilor militari și transmis de televiziunea de stat, Vladimir Putin a declarat că va continua războiul pe care Rusia îl duce de un an în Ucraina. Liderul de la Kremlin a acuzat alianța NATO condusă de SUA că a alimentat conflictul și credința eronată a ucrainenilor că ar putea învinge Moscova într-o confruntare globală.

„El se află într-o realitate complet diferită, în care nu există nicio oportunitate de a purta un dialog despre justiție și dreptul internațional”, a declarat Mikhailo Podoliak, consilier politic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Rusia se află într-o fundătură. În cea mai disperată situație. Tot ceea ce va face Rusia în continuare nu va face decât să-i înrăutățească situația”, a mai precizat consilierul prezidențial. Podoliak susține că Vladimir Putin dă dovadă de confuzie și de lipsă de înțelegere a situației și că acest lucru va duce la mai multe dificultăți pentru Rusia în viitorul apropiat.

„Acest lucru înseamnă că haosul – atât pe câmpul de luptă, cât și în interiorul Rusiei – va crește”, a afirmat consilierul președintelui ucrainean, citat de Reuters.

Amenințarea nucleară este din nou scoasă la înaintare

În discursul său care a durat aproape două ore, președintele Federației Ruse a reiterat acuzele la adresa alianței nord-atlantice, Statelor Unite și Occidentului, pe care le-a acuzat că au declanșat și alimentat conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin a afirmat că Occidentul este „fie cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia. „Pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”, a declarat președintele, care a mai subliniat că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”.

Cu această ocazie, Putin a anunțat că Rusia se va retrage din tratatul nuclear New Start încheiat cu SUA. Anunțul a survenit după ce a liderul de la Kremlin acuzat în mod repetat SUA și NATO de lipsă de cooperare: „În acest sens, sunt nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”.

Președintele a declarat că Rusia va efectua noi teste nucleare, dacă SUA va face acest lucru, și că nu trebuie exclusă posibilitatea ca Rusia să lanseze un atac nuclear.

„Rusia va răspunde oricăror provocări”

„Dragi colegi, dragi cetățeni ai Rusiei, astăzi urmăm o cale foarte dificilă și depășim toate dificultățile împreună. Nici nu se putea altfel, deoarece susținem exemplul strămoșilor noștri, iar acest lucru se transmite de la o generație la alta, devotamentul față de unitatea noastră, față de patria noastră. Această unitate a fost demonstrată încă din primele zile ale operațiunii militare speciale. Sute de voluntari au venit pentru a lupta pentru adevăr, pentru dreptate, pentru interesele oamenilor din Donbas. Iar acum, umăr la umăr avem luptători de toate tipurile, din toate părțile Asiei. Rugăciunile lor sunt în limbi diferite, dar toți luptă pentru adevăr, pentru patrie”, a declarat în finalul discursului său Vladimir Putin.

„Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Suntem un mare popor unit. Suntem încrezători în puterea noastră. Adevărul este cu noi”, și-a încheiat pledoaria sa în fața națiunii președintele Federației Ruse.