Infofinanciar > Info > Reabilitarea termică a locuințelor, plătită de stat. Proiect destinat persoanelor vulnerabile
Info

Reabilitarea termică a locuințelor, plătită de stat. Proiect destinat persoanelor vulnerabile

reabilitarea.termica, sursa foto evenimentul zilei
sursa foto evenimentul zilei

Reabilitarea tehnică a locuințelor este extrem de importantă pentru a păstra căldura pe timpul iernii și răcoare pe vreme de căldură. O bună izolare a locuinței creează un confort termic în cadrul apartamentului sau al casei. Acest lucru poate ajuta la economisirea energiei, mai ales în perioada de iarnă în care consumul și prețurile sunt extrem de mari. Costurile unor astfel de reabilitări sunt destul de mari, iar anumiți cetățeni nu își permit o cheltuială de acest gen.

În această direcție, statul și-a asumat să sprijine acest proces de reabilitare tehnică a locuinței din bugetul de stat. Acest ajutor este destinat în principal persoanelor care e află în grupuri vulnerabile sau categorii defavorizate și care nu își permit o astfel de investiție ce le poate fi extrem de folositoare.

Reabilitarea tehnică a locuințelor

Ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş, a făcut un anunț cu privire la oferirea unui nou ajutor românilor, ce are ca scop susținerea acestora în procesul de modernizare a locuinței. Astfel, persoanele cu venituri mici sau cele care se încadrează în categorii vulnerabile vor beneficia de acest ajutor oferit de la stat. Lista beneficiarilor este compusă din oamenii care au primit sprijin în procesul de achitare a facturilor la energie, care în ultima perioadă au depășit sume record, pe care nu și le poate permite orice român. Așadar, cei care au primit ajutorul pentru energie de la stat, vor putea beneficia de reabilitarea termică a locuințelor gratis, prețul acestor lucrări fiind suportat de stat.

Pentru a asigura cele 5 miliarde de euro rămase din perioada de programare 2014-2020, precum și pentru a asigura un acces facil și transparent la fondurile Politicii de Coeziune destinate perioadei 2021-2027, în valoare de 46 de miliarde de euro, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce noi reglementări în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene. „Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014 – 2020 pus la dispoziţie prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România.” a declarat Marcel Boloș, în cadrul unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a afirmat faptul că statul are în vedere implementarea unor noi proiecte ce au scopul de a asigura folosirea celor 5 miliarde de euro pe care țara le are la dispoziție, pentru îmbunătățirea vieții românilor și sprijinirea economiei. „În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situaţiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziţie sunt folosite pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare şi inovare.” a explicat ministrul Marcel Boloș.

Accesul la fonduri europene

Banii pe care România îi deține din cadrul fondurilor europene au ca scop dezvoltarea țării din punct de vedere economic, social și cultural, fiind sprijinite inteligența, cercetarea și inovația. Astfel, Marcel Boloș a semnalat faptul că va permite accesul la aceste fonduri și anumitor unități de cult. „Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform Antena 3 .