Infofinanciar > Info > UE recomandă încetarea sprijinului pentru energie în 2023. România a obținut fonduri europene destinate plafonării prețurilor în acest sector
Info

UE recomandă încetarea sprijinului pentru energie în 2023. România a obținut fonduri europene destinate plafonării prețurilor în acest sector

fonduri-europene, sursa foto pressalert
sursa foto pressalert

Comisia Europeană a recomandat miercuri ca toate Guvernele UE să pună capăt măsurilor de sprijinire a prețurilor la energie până la sfârșitul acestui an, pentru a contribui la menținerea sub control a finanțelor publice și pentru a rămâne în conformitate cu normele fiscale, aflate încă în curs de negociere, în 2024.

„Toate statele membre ar trebui să pună capăt măsurilor de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023″, a declarat brațul executiv al UE în recomandările sale anuale, a căror îndeplinire are acum un impact asupra obținerii de subvenții UE din Fondul de redresare.

Încetarea măsurilor de sprijin pentru energie

„În cazul în care noile creșteri ale prețurilor la energie vor necesita punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie orientate spre protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să mențină stimulentele pentru economisirea energiei”, se arată în raport. Majoritatea celor 27 de țări ale UE au introdus diverse măsuri pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie anul trecut, când invazia Rusiei în Ucraina a dus la o explozie a prețurilor la gaze și petrol.

Printre aceste națiuni se numără și România. Însă, în condițiile în care prețurile energiei au scăzut din nou, un astfel de nivel de sprijin este nesustenabil și ar însemna că multe țări nu ar putea respecta limitele cheltuielilor primare nete recomandate de Comisie în cadrul unei reforme a normelor fiscale ale UE, care este în prezent negociată de guvernele statelor membre UE, conform Reuters.

Potrivit unor surse din minister, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a obținut un acord din partea Comisiei Europene pentru decontarea sumelor alocate de la bugetul de stat, prin intermediul Fondului de Tranziție Energetică. Aceste sume alocate au avut ca scop compensarea IMM-urilor și beneficiarilor pentru creșterea prețurilor la energie. Conform surselor menționate, aceste decontări din fonduri europene ar ajunge la suma de 500 de milioane de euro.

Marcel Boloș, fonduri din partea Comisiei Europene

„Pentru evitarea riscului de pierdere a banilor europeni, ministrul Marcel Boloş a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro. Acesta doreşte introducerea unor măsuri excepţionale de utilizare a fondurilor pentru sprijinirea IMM-urilor afectate în special de creşterea preţurilor la energie”, au declarat pentru Agerpres surse din minister, conform Economedia.

Capacitatea României de a continua să aloce fondurile necesare pentru a compensa costurile mai mari suferite de întreprinderi ca urmare a creșterilor de prețuri energie este incertă în acest moment. Prin rambursarea sumelor deja cheltuite de la bugetul de stat, din fonduri europene, oficialii ar fi putut continua oferirea acestui ajutor, astfel, nereprezentând o povară pentru banii publici. Situația actuală a României din punct de vedere economic este instabilă, având în vedere deficitul bugetar semnificativ. În lipsa acestor fonduri europene, nu se știe dacă statul va putea continua acest proces de sprijin economic.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.