Infofinanciar > Info > Anunțul lui Marcel Boloș vizează 2 milioane români. Care sunt beneficiarii reabilitării termice gratuite pentru locuințe
Info

Anunțul lui Marcel Boloș vizează 2 milioane români. Care sunt beneficiarii reabilitării termice gratuite pentru locuințe

Ministrul MIPE, Marcel Boloș
Sursă foto: Capital

Românii vor putea beneficia de reabilitare termică gratuită pentru locuințe. De acest ajutor vor beneficia persoanele vulnerabile, care au primit ajutor și pentru plata facturilor pentru energie. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acesta a spus că a fost adoptată o Ordonanță de Urgență, care vizează introducerea unor noi reglementări în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene. Aceste proiecte vizează o finanțare de 5 miliarde de euro, bani ce mai pot fi atrași din perioada 2014-2020. De asemenea, acestea vizează și accesarea mai rapidă și facilă a fondurilor din intermediul Politicii de Coeziune pentru perioada 2021-2027. Acestea sunt în valoare de 46 de miliarde de euro.

Sprijin continuu pentru persoanele vulnerabile ale României

„În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situațiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora și să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziție sunt folosite pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale românilor și pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare și inovare.

De asemenea, pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiții de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune și este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susțină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade și să asigure acces facil și transparent la fonduri. Avem și două modificări ce vor avea un puternic impact social.

Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens.

Mai mult, vom permite accesul unităților de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric și valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Beneficiarii reabilitării termice gratuite pentru locuințe

Românii ce vor beneficia de acest nou sprijin din partea Guvernului sunt:

a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreținere;

b) persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie;

c) veterani de război şi soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora;

d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie;

e) persoane aflate în sărăcie energetică, mai exact persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, conform agrointel.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.