Lumea la zi

Războiul din Ucraina. Prețul petrolului crește în timp ce se profilează un plafon pentru țițeiul rusesc

Petrol, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Prețul petrolului a crescut după ce marii producători au convenit să continue să reducă producția, iar G7 și aliații săi au convenit să plafoneze prețul petrolului rusesc.

Luni dimineață, petrolul Brent a crescut cu aproximativ 0,6%, la peste 86 de dolari pe baril. Vineri, G7 a convenit să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril pentru a crește presiunea asupra Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.

Între timp, grupul de producători de petrol Opec+ a declarat în weekend că își va menține politica de reducere a producției.

Grupul Opec+

Opec+ este un grup de 23 de țări exportatoare de petrol, printre care și Rusia, care se întâlnește periodic pentru a decide ce cantitate de țiței să vândă pe piața mondială.

„Această decizie a Opec+ de a menține cota acolo unde este… este în sine un fel de sprijin implicit pentru piața petrolului”, a declarat pentru BBC Kang Wu de la S&P Global Commodity Insights. Analiștii au declarat că prețul petrolului a fost stimulat și de relaxarea restricțiilor Covid în unele orașe chineze, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii de petrol.

Mai multe orașe din China, inclusiv Urumqi, în nord-vestul țării, au declarat că vor relaxa restricțiile după protestele în masă împotriva politicii de zero Covid din țară.

Plafonarea prețurilor

Într-o declarație comună de săptămâna trecută, G7 și Australia au afirmat că plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc va intra în vigoare luni sau „foarte curând după aceea”. Ei au spus că măsura este menită să „împiedice Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.

Plafonul de preț înseamnă că numai petrolul rusesc cumpărat la un preț mai mic de 60 de dolari pe baril va putea fi transportat cu ajutorul petrolierelor G7 și UE, al companiilor de asigurări și al instituțiilor de credit. Acest lucru ar putea îngreuna sarcina Moscovei de a-și vinde petrolul la un preț mai mare, deoarece multe dintre marile companii de transport maritim și de asigurări își au sediul în cadrul G7.

Rusia a declarat că nu va accepta plafonarea prețurilor și a amenințat că nu va mai exporta petrol către țările care adoptă aceste măsuri.

Jorge Leon, vicepreședinte senior la compania norvegiană de consultanță energetică Rystad Energy, a declarat pentru emisiunea Today de la BBC că prețurile petrolului ar putea crește ca urmare a acestei situații. „Rusia a fost foarte clară că nu va vinde țiței (petrol) nimănui care semnează pentru plafonarea prețurilor”, a spus el.

„Așa că, probabil, ceea ce se va întâmpla este că vom vedea unele întreruperi în lunile următoare și, prin urmare, probabil că prețurile petrolului vor începe să crească din nou în următoarele săptămâni”.

G7 este o organizație formată din cele mai mari șapte așa-numite economii „avansate” din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Temeri legate de aprovizionare

Prețurile la petrol și gaze au crescut din cauza îngrijorărilor legate de faptul că invazia Rusiei în Ucraina ar putea afecta aprovizionarea.

Rusia este al doilea producător mondial de țiței, după Arabia Saudită, și asigură aproximativ o treime din necesarul Europei.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că plafonarea prețurilor ar constrânge și mai mult finanțele președintelui rus Vladimir Putin și „ar limita veniturile pe care acesta le folosește pentru a-și finanța invazia brutală”, evitând în același timp perturbarea aprovizionării globale. Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a calificat plafonarea drept „o poziție slabă” care nu este suficient de „serioasă” pentru a afecta economia rusă.

De asemenea, luni va intra în vigoare o interdicție la nivelul UE privind importurile de țiței rusesc pe cale maritimă.

Cu toate că măsurile vor fi resimțite cu siguranță de Rusia, lovitura va fi parțial atenuată de inițiativa acesteia de a-și vinde petrolul pe alte piețe, cum ar fi India și China, care sunt în prezent cei mai mari cumpărători individuali de țiței rusesc.