Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Ucraina ia o altă turnură? Explozia de la Sankt Petersburg, un posibil atac al inamicilor lui Vladimir Putin
Lumea la zi

Războiul din Ucraina ia o altă turnură? Explozia de la Sankt Petersburg, un posibil atac al inamicilor lui Vladimir Putin

Ucraina si Rusia
Sursa foto: Brown University

O explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg l-a ucis pe unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri și propogandiști militari anti-Ucraina din Rusia. Presa rusă a declarat că Vladlen Tartarskiy ținea o conferință la barul Strit din centrul orașului despre reportajele sale din prima linie a frontului când a fost ucis.

Tartarskiy avea 560.000 de urmăritori pe rețelele de socializare și este considerat unul dintre cei mai influenți dintre așa-numiții milbloggeri ruși care relatează de pe linia frontului.

Ucraina a inițiat atacul?

Activitatea sa ca ultranaționalist a supărat probabil Ucraina. Dar el a făcut parte, de asemenea, dintr-o cohortă de comentatori care au criticat Kremlinul pentru că nu face suficient din punct de vedere militar și a expus prăbușirea unor părți din liniile de front din Ucraina.
Dacă Tatarsky a fost vizat în mod deliberat, ar fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalități asociate cu războiul din Ucraina.

În imaginile video de la explozie se vede un cadavru întins pe trotuar și oameni care ascultau discuția care își croiau drum printre dărâmături cu tăieturi și vânătăi. Canalul de telegramă Baza, care are legături strânse cu serviciile de securitate rusești, a declarat că cafeneaua aparținea lui Yevengy Prigojin, șeful unității de mercenari Wagner a Kremlinului, care a condus atacurile rusești asupra Bakhmut în estul Ucrainei. Tartarskiy fusese un susținător al lui Wagner și al lui Prigojin.

Poliția rusă a declarat că Tartarskiy a fost singura persoană ucisă în explozie, deși alte 15 persoane au fost rănite, ceea ce sugerează că este posibil să fi fost un atac țintit. „Puterea dispozitivului exploziv din cafeneaua din Sankt Petersburg a fost de peste 200 de grame de TNT”, a declarat poliția rusă citată de Baza, conform telegraph.co.uk.

Tatarskiy a realizat numeroase reportaje de pe front în timpul conflictului și era considerat deosebit de antiucrainean, chiar și în rândul comunității naționaliste dure.

Singura persoană ucisă, parte la atacul din Ucraina

El și-a actualizat ultima dată feed-ul Telegram la ora 14.00, cu câteva ore înainte de a fi ucis, îndemnând armata rusă să folosească bombe cu dispersie împotriva armatei ucrainene, lăudând reclamele Wagner pe care le-a văzut în întreaga Rusie și înfuriindu-se împotriva planurilor de construire a unei moschei lângă o biserică ortodoxă rusă din Moscova.

„Este frumos să vezi astfel de publicitate în aer liber. Am văzut reclame Wagner și în Rostov. Dar în multe orașe acest lucru nu este încă cazul. Sper că singurul motiv este că pur și simplu nu au avut timp să le comande”, a scris el astăzi sub o fotografie a unei reclame pentru grupul de mercenari din Moscova.

Avatarul canalului Telegram al lui Tatarskiy era un craniu și oase încrucișate, similar cu brandingul Wagner.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat serviciile secrete ucrainene în august anul trecut că au ucis-o pe Darya Dugina, fiica unui ultranaționalist, într-un atentat cu mașină capcană în apropiere de Moscova, pe care președintele Vladimir Putin l-a numit „malefic”. Ucraina a negat implicarea.