Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Nord se implică în războiul declanșat de Rusia. Armele nucleare vizează în mod direct Ucraina
Lumea la zi

Coreea de Nord se implică în războiul declanșat de Rusia. Armele nucleare vizează în mod direct Ucraina

Coreea de Nord Sursa foto Biziday
Sursa foto Biziday

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Ucraina că urmărește să obțină arme nucleare, potrivit presei de stat. Kim Yo Jong a declarat că o petiție ucraineană pro-nucleară, care a primit doar 611 semnături, a fost un complot politic al biroului lui Volodimir Zelenski, a raportat KCNA.

Kim, ea însăși un înalt oficial nord-coreean, nu a furnizat nicio dovadă pentru această afirmație, care pare să se bazeze doar pe o petiție publică depusă joi pe site-ul biroului prezidențial ucrainean. Petiția a urmat unui anunț făcut de Vladimir Putin potrivit căruia Rusia intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în țara vecină Belarus.

Oficialii de la Kiev nu au comentat petiția până în prezent

Coreea de Nord a stabilit legături mai strânse cu Kremlinul și a sprijinit anexarea proclamată de Moscova a unor părți din Ucraina după ce aceasta a invadat-o anul trecut, conform Sky News.

Ucraina a renunțat la armele sale nucleare în anii 1990, după ce le-a moștenit după prăbușirea Uniunii Sovietice. În schimb, puterile mondiale, inclusiv Rusia, au promis să nu-i încalce securitatea. Un consilier de politică externă al vicepremierului ucrainean a declarat că aceasta a fost „o greșeală” în martie anul trecut, sugerând că Rusia nu ar fi invadat niciodată dacă Ucraina și-ar fi păstrat capacitățile nucleare.

Titlul oficial al doamnei Kim Yo Jong este cel de vicedirector de departament al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Nord, aflat la putere, însă agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat că aceasta se ocupă atât de relațiile cu Coreea de Sud, cât și cu SUA. S-a spus că este a doua cea mai puternică persoană din Nord, după fratele ei.

Riscul armelor nucleare, mai mare decât oricând de la Războiul Rece 

„Războiul din Ucraina reprezintă cel mai acut exemplu al acestui risc”, a afirmat Înaltul Reprezentant al ONU pentru probleme de dezarmare. ONU a avertizat vineri că riscul utilizării unei arme nucleare este mai mare decât oricând de la Războiul Rece încoace, în condițiile în care Rusia intenționează să își poziționeze armele nucleare tactice în Belarus.

Rusia a anunțat la 25 martie că a ajuns la un acord cu Belarus pentru a-și amplasa armele nucleare non-strategice în Belarus, un aliat apropiat al Moscovei.

„De dragul întregii noastre securități, mă fac ecoul apelului Secretarului General pentru ca Federația Rusă și Statele Unite să revină la punerea în aplicare integrală a Noului Tratat START și să înceapă negocierile privind succesorul acestuia”, a continuat oficialul NATO.

Rusia renunță la toate tratatele referitoare la armele nucleare 

În februarie, Rusia și-a suspendat participarea la Noul Tratat START, ultimul tratat privind armele nucleare rămas în vigoare între Washington și Moscova. Statele Unite au încetat să mai facă schimb de date privind forțele lor nucleare ca răspuns la suspendarea participării Rusiei la acest tratat.

Adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, a declarat că nicio altă țară în afară de Rusia nu a provocat astfel de daune controlului armelor.

„Nicio țară nu amenință Rusia sau pe președintele (Vladimir ) Putin. Kremlinul ar putea pune capăt războiului dacă dorește”, a declarat acesta.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a apărat recenta mișcare a țării sale și a declarat că „există o logică generală a foștilor noștri parteneri occidentali aici. Logica este că Rusia este responsabilă pentru toate relele din lumea de astăzi. Nu suntem surprinși de acest lucru”.

Adjunctul ambasadorului chinez la ONU, Geng Shuang, s-a opus oricărui război nuclear, afirmând că un război nuclear „nu poate fi câștigat” și „nu poate fi niciodată purtat”.Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a avertizat că Kremlinul este „pregătit să amenințe lumea cu apocalipsa nucleară”.