Infofinanciar > Lumea la zi > Rata criminalității din Ecuador, din ce în ce mai mare! Președintele Guillermo Lasso ar putea plăti consecințele
Lumea la zi

Rata criminalității din Ecuador, din ce în ce mai mare! Președintele Guillermo Lasso ar putea plăti consecințele

ecuador proteste
sursă foto cnn

În anii ’80, Ecuadorul era cunoscut drept „isla de paz”, o insulă a păcii, în comparație cu vecinii săi, Columbia și Peru, unii dintre cei mai mari producători de cocaină din lume. 

Însă o escaladare letală a violenței a dat peste cap această reputație în ultimii ani, în condițiile în care grupurile de apărare a drepturilor spun că națiunea andină a înregistrat unele dintre cele mai mari rate de omucideri din regiune. 

Numai în luna aprilie, țara a fost martoră la o revoltă în închisoare, la explozii în orașul portuar Guayaquil și la uciderea a cel puțin nouă persoane în timpul unui atac armat asupra unui port de pescuit. 

Potrivit lui Glaeldys González, expert în crimă organizată la International Crisis Group, civilii se află prinși între grupurile criminale care se luptă pentru controlul lanțului de aprovizionare cu cocaină, care trece prin Ecuador. Iar autoritățile ecuadoriene s-au străduit să abordeze această criză de securitate publică „în mod eficient, deoarece este înglodată într-o criză (politică)”, spune González. 

Președintele Lasso își pierde susținerea poporului său 

Președintele ecuadorian Guillermo Lasso se află în centrul acestei furtuni, iar popularitatea sa s-a prăbușit pe fondul nemulțumirii generalizate față de spirala infracționalității din Ecuador.

„Lasso nu și-a respectat” promisiunile din campanie privind scăderea taxelor și creșterea investițiilor străine directe, a declarat Luis Ortiz, un analist politic ecuadorian și consultant în domeniul dezvoltării. De asemenea, el nu a reușit să transmită o strategie de succes pentru a opri violența, a adăugat el. 

Lasso se confruntă cu un vot de punere sub acuzare în următoarele câteva săptămâni, din cauza acuzațiilor de deturnare de fonduri înainte de preluarea mandatului de către legislatorii opoziției, acuzații pe care Lasso le neagă. 

Nu a fost întotdeauna atât de greu pentru milionarul autohton, care a candidat pe o platformă de valori de tip liberale înainte de a ajunge la putere în 2021, promițând mai multe investiții străine directe și încurajarea antreprenoriatului. El a fost lăudat pentru o campanie de vaccinare Covid-19 de succes la începutul mandatului său, bucurându-se de un rating de aprobare ridicat la acea vreme. 

Însă a luat-o la vale la scurt timp după aceea. 

Cum a început Lasso să își piardă susținerea Ecuadorului 

Lasso a supraviețuit unei încercări de punere sub acuzare pe fondul unor proteste care au durat săptămâni întregi din cauza creșterii prețurilor la combustibili și alimente anul trecut, iar numele său a apărut în „Pandora Papers”, o expunere din 2021 a secretelor financiare și a tranzacțiilor offshore a zeci de șefi de stat și funcționari publici. 

Legea ecuadoriană interzice funcționarilor publici să dețină active în paradisuri fiscale. Lasso a declarat în fața comisiei legislative din Ecuador care îl investighează că nu a făcut evaziune fiscală și că traiectoria sa fiscală a fost susținută legal. 

Dar legislatorii opoziției și-au reînnoit eforturile de a-l pune sub acuzare, iar sprijinul popular al președintelui se evaporă pe măsură ce criminalitatea crește vertiginos. 

Creșterea dramatică a criminalității care a alimentat furia împotriva guvernului său este o tendință care a precedat președinția sa. Înainte de preluarea mandatului de către Lasso, Ecuadorul devenise deja un centru de tranzit cheie pentru cocaină, datorită poziției sale între Peru și Columbia, iar dolarizarea economiei sale în anul 2000 a făcut din această țară o locație ușoară pentru spălarea banilor, spun analiștii, potrivit CNN.