Info

Răsturnare de situație la Complexul Energetic Oltenia. Interesele ascunse ale contestatarilor ministrului Energiei, Virgil Popescu

Complexul Energetic Oltenia,
Sursă foto: Adevărul

După tragedia de zilele trecute de la Complexul Energetic Oltenia, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a început să ceară demisia mai multor nume importante din conducerea CEO. Recent, s-a aflat că există o serie de interesele ascunse ale contestatarilor lui, oameni care s-au îmbogățit din aceste funcții și care nu vor să plece de pe scaunele confortabile de directori.

Mai mulți mineri au murit în cariera de cărbune de la Jilț Mătăsari, din județul Gorj, în ziua de 18 ianuarie, iar acum ies la suprafață vinovații de la Complexul Energetic Oltenia pentru cele întâmplate. Moartea celor trei persoane în mina de cărbune scoate la suprafață neregulile petrecute în ultimele trei decenii la CEO.

Între timp, ministrul Virgil Popescu se luptă cu cei care nu vor să își accepte vina, mulți dintre ei puși în funcție pe filieră politică chiar de către Partidul Social Democrat, partenerul de guvernare al PNL-ului. În prezent, cei mai mari contestatari ai șefului de la Energie sunt Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, Daniel Burlan, Președintele Comitetului Director al CEO și Marius Negru, membru în Comitetul Director al CEO, scrie știripesurse.ro care prezintă, într-o analiză, cum au reușit aceștia să se îmbogățească de pe urma funcțiilor pe care le au în prezent și la care nu vor să renunțe orice ar fi.

Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, cere demisia ministrului Energiei

Unul dintre personajele de la CEO care cer demisia Ministrului Energiei, este Cosmin Popescu, fost condamnat pe 9 decembrie 2009 de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la doi ani de închisoare sub supraveghere pentru acte de corupție atunci când a fost secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului. Conform acuzațiilor, acesta a falsificat un raport de control al ministerului în scopul favorizării inculpatului Ionel Manțog.

El a fost angajat în diverse funcții la Complexul Energetic Oltenia din anul 1999 până în 2020 când a devenit președintele CJ Gorj. Mai mult, sunt șanse mari ca acesta să se întoarcă în funcția de consilier juridic al Companiei. De-a lungul anilor, Cosmin Popescu a ocupat atât funcții de execuție, cât și funcții de conducere precum șef birou legislație sau director resurse umane.

În prezent, acesta se laudă cu o avere impresionantă. Conform declarației sale de avere, acesta are o casă de 200 mp2 în Tg. Jiu plus un teren de 509 mp2, achiziționate în 2014 și un apartament de 56 mp2 în Sectorul 1 din București, achiziționat în anul 2021 (valoarea la acea vreme a unui astfel de apartament depășea 100.000 euro). De asemenea, acesta mai are și două autoturisme scumpe, un BMW 320, achiziționat în 2017 și un VW Scirocco, achiziționat în 2010.

În conturi, el a strâns puțin peste 20.000 euro, însă are și o serie de datorii, în declarația de avere notând că are să îi dea în 2 ani 150.000 lei doamnei Giurea Simona, iar în 8 ani 43.000 de euro Băncii Raiffeisen.

Daniel Burlan, Președintele Comitetului Director al Complexului Energetic Oltenia, este pe listă

De asemenea, un alt funcționar care nu vrea să renunțe la funcția sa după tragedie este președinte Comitetului Director al CEO, Daniel Burlan. Acesta a condus, de-a lungul timpului, Societatea Națională a Lignitului Oltenia în perioada 2005 – 2012, timp de șapte ani. Ulterior, acesta a fost numit din 2018 membru al Directoratului, iar din 2020 a devenit președintele acestuia.

Contra-performanțele lui Daniel Burlan sunt greu de egalat la nivel de stat, mai arată sursa citată. Printre acestea se numără 85,6 milioane de lei pierderi ale SNLO, compania minieră condusă de acesta, la momentul integrării în CEO și datorii la furnizori de peste 130 de milioane de lei între 2009 și 2010, cât timp s-a aflat la conducerea SNLO.

Daniel Burlan a fost implicat și într-un mare dosar de penal, numit „Masa Caldă”, fiind acuzat de delapidare împreună cu mai mulți directori din minerit și energie. Deși Daniel Burlan a fost doar angajat în cadrul CEO, averea sa este una de invidiat: deține două case, una de 138 mp2 construită în municipiul Motru și a doua de 70 mp2 cumpărată în București. De asemenea, acesta mai deține aproximativ 1200 mp2 de teren intravilan în Motru și alți 620 mp2 în Tg. Jiu. Totuși, în urma celor întâmplate, Daniel Burlan spune că el nu are nicio vină în cazul morții a trei mineri din cauza condițiilor inumane de muncă.

Marius Negru este finul Președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu

Ultimul, dar nu cel din urmă, este Marius Negru, fost membru în CJ Gorj condus chiar de către nașul său Cosmin Popescu. Propulsat de mediul politic, acesta și-a cumpărat terenuri, case, apartamente și mașini dintr-un simplu salariu de inginer. În prezent, Marius Negru are în declarația de avere trei mașini, un VW, un Audi și un Renault, o casă și un apartament. Mai mult, conform unei declarații de avere, acesta are o serie de datorii la un IFN, având un împrumutat de 25.000 lei în 2020, cu scadență în 2022.

Conform stiripesurse.ro, acesta a urmat studiile la controversata Universitate „Constantin Brâncuși”, iar experiența profesională a dobândit-o în compania Hidroelectrica, dar a fost numit membru în Directoratul CE Oltenia. De asemenea, acest nume este legat și de compania condusă de către soția lui Marius Negru, RND CONNEXIONS SERV SRL, care în anul 2015 a avut o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei, înregistrând numeroase contracte cu Compania de Apă Oltenia sau cu diverse primării din județ.

Pe lângă aceștia, sursa citată spune că există o întreagă mafie care se învârte în jurul Complexului Energetic Oltenia, iar înlăturarea celor din vârf ar putea duce la o adevărată revoluție în sistemul minier românesc și o modernizare a acestuia pentru a face față contextului economic actual.