Lumea la zi

Polonia va aloca un fond de miliarde de zolți pentru ajutorul plății facturilor la energie! Ce propune proiectul de lege

Steagul Poloniei
Sursa: dreamstime

Măsurile propuse pentru a ajuta familiile din Polonia să facă față creșterii facturilor la încălzire vor costa 4,5 miliarde de zloți (4,7 miliarde de lei), potrivit unui proiect de lege postat vineri pe site-ul parlamentului polonez.

Varșovia a promis să limiteze creșterea prețurilor la încălzire la 40%, în condițiile în care impactul războiului din Ucraina asupra portofelului alegătorilor este luat în considerare anul acesta electoral.

Firmele energetice vor fi compensate pentru evitarea măririi prețurilor consumatorilor

„Consiliul de Miniștri a recunoscut că proiectul este urgent, deoarece instituțiile de servicii publice ale gospodăriilor trebuie să beneficieze imediat de sprijin sub forma reducerii taxelor pentru căldură, pe fondul creșterii prețurilor la combustibil”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, într-o scrisoare atașată proiectului.

Conform proiectului de lege, dacă prețurile într-un sistem de încălzire urbană cresc cu peste 40% față de prețurile din 30 septembrie 2022, companiile energetice vor primi compensații, astfel încât acest lucru să nu fie transferat către clienți.

Dacă măsura va deveni lege, aceasta va fi finanțată cu bani dintr-un fond creat pentru a ajuta întreprinderile afectate de pandemia COVID-19. Banii din acest fond au fost strânși cu ajutorul unor obligațiuni emise de fondul de stat PFR și de banca de stat pentru dezvoltare BGK.

Nu este prima oară când Polonia vine cu un astfel de proiect de lege. În 2022, Polonia se angajase să limiteze creșterea facturilor la încălzire la 40%, dar unii consumatori au primit facturi cu creșteri de preț de peste 100%, potrivit Reuters.

Polonia este gata să trimită tancuri Ucrainei, chiar dacă Germania se opune

Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei chiar și fără aprobarea de reexport din partea Germaniei, a declarat vineri un ministru adjunct de externe, înaintea unei întâlniri cruciale privind armele pentru Kiev.

Varșovia și alți aliați din NATO au cerut insistent Germaniei să le dea undă verde pentru a trimite tancurile fabricate în Germania în Ucraina, în contextul în care Kievul solicită din ce în ce mai mult armament greu despre care spune că este esențial pentru a întoarce valul împotriva invaziei Rusiei.

Problema pare să domine discuțiile dintre aliații occidentali de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, care vor avea loc vineri. „Nu exclud că suntem pregătiți să facem un astfel de pas”, a declarat Pawel Jablonski pentru radioul privat RMF FM, referindu-se la posibilitatea de a trimite tancuri în Ucraina chiar dacă Germania se opune.

Reticența Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina

„În acest moment încercăm să determinăm Germania nu doar să fie de acord ca aceste tancuri să fie trimise de Polonia sau de alte țări, ci și să facă acest lucru ea însăși”.

Germania a fost reticentă la trimiterea de arme ofensive grele care ar putea fi considerate o escaladare a conflictului din Ucraina și a refuzat până acum să dea aprobarea de reexport pentru ca aliații săi să furnizeze tancuri Leopard 2, în prezent un pilon al armatelor aliate din întreaga Europă.

Jablonski a vorbit în contextul în care unii aliați sunt din ce în ce mai exasperați de poziția Germaniei. „Cred că, dacă există o rezistență puternică, vom fi pregătiți să luăm chiar și astfel de măsuri non-standard… dar să nu anticipăm faptele”, a spus el, citat de Reuters.