Infofinanciar > Lumea la zi > Raport BERD: Inflația a trecut de vârf și se află pe o traiectorie în scădere! Presiunile față de gospodării nu s-au încheiat
Lumea la zi

Raport BERD: Inflația a trecut de vârf și se află pe o traiectorie în scădere! Presiunile față de gospodării nu s-au încheiat

buget; Sursă foto: em360.ro
sursă foto: em360.ro

Conform raportului „Regional Economic Prospects” publicat marți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), inflația a atins nivelul maxim în țările din Europa emergentă, Asia Centrală și Africa de Nord. Cu toate acestea, se anticipează că majorarea prețurilor la gaze în sezonul de iarnă viitor va menține presiunile asupra finanțelor gospodăriilor.

Potrivit instituției financiare internaționale, inflația în regiunea sa de activitate, care cuprinde aproximativ 40 de economii și se întinde de la Kazahstan până în Ungaria și Tunisia, a atins un nivel maxim de 17,5% în octombrie, reducându-se la 14,3% în martie. Raportul BERD menționează că unele bănci centrale au redus chiar și ratele dobânzilor din cauza deteriorării perspectivelor economice. Cu toate acestea, se observă că presiunile asupra gospodăriilor sunt departe de a fi încheiate.

„În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă”, a declarat pentru Reuters economistul-şef al BERD, Beata Javorcik.

Prețul gazelor continuă să fie ridicat

Prețurile gazelor în Europa continuă să fie peste nivelul mediu înregistrat în perioada 2017-2021 și depășesc prețurile gazelor din SUA. Conform unui studiu realizat în comun de către BERD și Banca Mondială, în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023, peste jumătate dintre gospodăriile din regiunea de activitate a BERD se confruntă cu dificultăți financiare, trăind de la un salariu la altul.

Dacă aceste gospodării își pierd principala sursă de venit, 59% dintre ele vor putea acoperi doar cheltuielile de bază timp de mai puțin de o lună. La nivel guvernamental, bugetele unor țări se află sub presiune din cauza datoriilor acumulate și a creșterii ratelor dobânzilor. Deficitele depășesc 5% din PIB în Ungaria, România, Ucraina, sudul și estul regiunii Mediteranei.

Economia Ucrainei este prognozată să crească

BERD a confirmat că economia Ucrainei este estimată să înregistreze o creștere de 1% în acest an și de 3% în anul viitor. În ceea ce privește Rusia, se estimează că PIB-ul acesteia se va contracta cu 1,5% în 2023, față de o scădere de 3% previzionată în februarie. Aceasta se datorează prețului mai ridicat al petrolului și redistribuirii comerțului cu petrol către destinații alternative. Se estimează că Rusia va înregistra o creștere de 1% în 2024, relatează Antena 3 CNN.

Economia Ucrainei s-a redus cu peste 30% în 2022, după ce invazia brutală a Rusiei a distrus infrastructura, a afectat afacerile și a perturbat viața de zi cu zi, potrivit Ministerului Economiei. În cursul anului 2022, economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi și daune din istoria independenței sale”, spunea ministrul Economiei, Iulia Șviridenko.

Contracția prognozată de 30,4% a produsului intern brut este mult mai bună decât se temeau experții la scurt timp după invazia Rusiei din februarie 2022. La acea vreme, mulți au estimat că producția economică a Ucrainei se va prăbuși cu 40% până la 50%.