Infofinanciar > Info > România, lovită de atacuri cibernetice în ziua votului pentru aderarea la Schengen! A fost vizat sectorul energetic critic
Info

România, lovită de atacuri cibernetice în ziua votului pentru aderarea la Schengen! A fost vizat sectorul energetic critic

Atacuri-cibernetice sursa playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Potrivit unui raport al Comisiei de Control al SRI, în ziua votului pentru aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles, a avut loc un atac cibernetic în domeniul securității energetice, care se pare că a venit din zona Rusiei.

Raportul SRI menționează că, în aceeași zi în care votul a avut loc la Bruxelles, au fost raportate acțiuni de influențare a deciziei statului în puncte-cheie din domeniul energetic, în zona Transilvania Sud, în care sunt circumscrise companiile furnizoare de gaze din România, Romgaz și OMV Petrom.

Atac asupra punctelor energetice cheie

„În domeniul securității energetice, Comisia a fost informată despre acțiuni specifice influențării deciziei statale, de către entități externe ostile”, se arată în raportul citat de Realitatea.

Potrivit raportului, în timp ce votul pentru aderarea României avea loc la Bruxelles, la 8 decembrie, Comisia SRI se deplasa la Sibiu la sediul central al Direcției Regionale de Informații a SRI pentru zona Transilvania Sud, zonă în care se circumscriu și 2 dintre cele mai importante companii pentru energia românească: Romgaz – producătorul național pentru gaze naturale, asociat și cu OMV Petrom pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep – și Transgaz, singurul operator național de transport de gaze.

„Atacuri cibernetice, încercări de exfiltrare a unor informații economice sensibile, acțiuni specifice influențării deciziei statale de către entități externe ostile”, menționează raportul.

Atacuri cibernetice în instituțiile statului

Potrivit raportului anual al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) anul acesta au avut loc mai multe atacuri cibernetice în mai multe instituții și companii cheie, precum Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Guvernul României, Ministerului Apărării, Poliţia de Frontieră şi CFR Călători.

Potrivit raportului Business Internet Security 2022, lansat de Orange Business Services, cele mai afectate domenii din România au fost în acest an zona de sănătate şi domeniul farmaceutic (32% ameninţări înregistrate), sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (23%), industria de energie (22%), retail (16%) şi transport (7%).

Atacurile de tip DDoS au înregistrat o creştere de 21% faţă de anul trecut, în timp ce atacurile ransomware au fost cu aproape 18% mai multe decât în 2021. Bucureştiul a fost ţinta a aproape jumătate din numărul total al atacurilor, 48%, urmat de Banat şi Moldova”, precizează raportul, citat de Economedia.

Un alt raport al Agenției Europene pentru securitatea cibernetică arată că, în perioada iulie 2021 – iulie 2022, s-au înregistrat creşteri semnificative ale acţiunilor de tip hacking şi cybercrime, cu impact mult mai mare atât asupra persoanelor fizice, dar mai ales asupra companiilor private, instituţiilor de stat şi firmelor care furnizează diverse servicii către populaţie.

Potrivit specialiștilor, aceste date arată nevoia de creștere a securității cibernetice în cadrul instituțiilor statului, dar și al persoanelor fizice și companiilor private. Deoarece atacurile cibernetice devin din ce în ce mai complexe și sofisticate, blocarea acestora necesită și ea tehnologie mai avansată, motiv pentru care aceștia atrag atenția asupra importanței angajării unor companii specializate în domeniul securității cibernetice.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.