Infofinanciar > Lumea la zi > Rafinăria Lukoil din Bulgaria își caută un cumpărător
Lumea la zi

Rafinăria Lukoil din Bulgaria își caută un cumpărător

Rafinăria Lukoil din Bulgaria își caută un cumpărător
Sursă foto: dreamstime.com

Prezența masivă a companiei ruse Lukoil în Bulgaria este evidentă. Rafinăria de petrol domină peisajul în apropierea țărmului Mării Negre. O arte semnificativă din locuitorii orașului din vecinătate au legături de angajare sau comerciale cu aceasta.

Pe lângă rafinărie, Lukoil deține și peste 220 de stații de benzină în întreaga țară. Relația stabilă și profitabilă dintre Lukoil și Bulgaria a fost grav afectată. Înn special după invazia Ucrainei de către Rusia acum doi ani. În acest context, Lukoil își exprimă intenția de a vinde și a părăsi piața bulgară, iar guvernul bulgar caută un investitor internațional de încredere pentru a prelua rafinăria Lukoil Neftohim.

„Trebuie să ne asigurăm că această companie va funcționa în mod responsabil în țară. Nu va fi folosită pentru a influența politica”, a declarat recent ministrul bulgar de finanțe, Assen Vassilevo.

„Ne asigurăm că nu vom fi dependenți pentru aprovizionarea noastră cu resurse critice de o țară care ne vede ca fiind neprietenoasă”, conform profit.ro.