Infofinanciar > Lumea la zi > Trafic cu soldați din… Cuba! Rusia recrutează oameni pentru armată roșie
Lumea la zi

Trafic cu soldați din… Cuba! Rusia recrutează oameni pentru armată roșie

rusia si cuba sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Cuba demască o rețea de trafic de persoane. Traficanții vizează cetățeni cubanezi pentru a-i recruta.  Aceștia vor fi nevoiți să lupte în războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Guvernul cubanez a demascat o operațiune de trafic de persoane din Rusia. Acțiunea era folosită pentru a atrage cubanezi în războiul împotriva Ucrainei, au anunțat luni autoritățile cubaneze.

„Ministerul de Interne a detectat și lucrează pentru a neutraliza și dezmembra o rețea de trafic de persoane. Care opera din Rusia pentru a încorpora cetățeni cubanezi care trăiesc acolo, și chiar unii din Cuba, în forțele militare.  Este vorba de cele care participă la operațiunile de război din Ucraina.” a anunțat luni Ministerul cubanez de Externe.

Cuba demască o rețea de trafic de persoane

Cuba a reușit să descopere o rețea de trafic de persoane din Rusia. „Tentative de această natură au fost neutralizate și au fost inițiate proceduri penale împotriva persoanelor implicate în aceste activități. Dușmanii Cubei promovează informații distorsionate care încearcă să păteze imaginea țării. Și să o prezinte drept complice la aceste acțiuni, pe care le respingem categoric.”, a anunțat ministerul.

Autoritățile iau măsuri legale împotriva traficanților, a declarat marți, pe X (fostul Twitter), ministrul de externe Bruno Rodríguez. Cuba a condamnat racolarea de recruți. Oficialii au  subliniat că țara „nu face parte din conflictul de război din Ucraina” și că nu vrea să pară „complice la aceste acțiuni”.

Rusia și Cuba, istorie comună

Cuba demască o rețea de trafic de persoane. „Cuba nu este parte a conflictului militar din Ucraina. Acționează și va acționa energic împotriva oricărei persoane care, de pe teritoriul național, participă la orice formă de trafic de persoane. În scopul recrutării sau mercenarismului, astfel încât cetățenii cubanezi să folosească arme împotriva oricărei țări. ” a semnalat ministerul de Externe.

Rusia și Cuba împărtășesc o istorie comună a comunismului. De asemenea, aceste două țări au fost, din punct de vedere istoric, aliați. În iulie, Cuba a fost criticată pentru că ar fi primit ordine de la Rusia. Aceste acuzații au fost expuse după ce țara s-a opus vehement anumitor formulări de condamnare a Rusiei. Aceste probleme au apărut în cadrul scrierii unei declarații comune UE-America Latină privind agresiunea Moscovei în Ucraina.

Cuba, poziție fermă

„Cuba are o poziție istorică fermă și clară împotriva mercenarismului. Și joacă un rol activ în cadrul Organizației Națiunilor Unite în respingerea acestei practici, fiind autorul mai multor inițiative aprobate în acest forum.” a semnalat ministerul.

Cuba demască o rețea de trafic de persoane. Kremlinul a făcut eforturi pentru a găsi noi recruți militari. Armata trebuie să crească, pentru a face față confruntărilor de pe teritoriul ucrainean. Rusia a ridicat vârsta de recrutare militară la 30 de ani în iulie, conform Politico .

Războiul Rusiei pune pe jar reuniunea UE-America Latină

O dispută între țările UE și cele din America Latină creează tensiuni. Se discută modul în care sau chiar dacă  trebuie menționat războiul din Ucraina în cadrul unei declarații comune. Aceste probleme riscă să transforme ceea ce trebuia să fie sărbătorirea unui parteneriat reînnoit într-un eșec diplomatic.

Prima zi a summitului dintre UE și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC). Această zi a fost dedicată afirmării unor legături intercontinentale consolidate. Dar discuțiile nobile au căzut repede în gol, în timp ce negociatorii UE încercau să convingă țările din America Latină să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina. Nicaragua și Cuba s-au opus cu vehemență limbajului propus cu privire la Ucraina, potrivit a trei oficiali UE.