Infofinanciar > Info > Rabla Local își schimbă regulile. Ce modificări a făcut Ministerul Mediului
Info

Rabla Local își schimbă regulile. Ce modificări a făcut Ministerul Mediului

Rabla Local, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

„Rabla Local” este programul prin care cetățenii români pot casa autovehiculele lor uzate, vechi de 5 ani sau mai mult, fără a-și asuma obligația dea achiziționa una nouă, în schimbul a sumei de 3.000 de lei.

Programul își are debutul în data de 21 aprilie, zi în care începe depunerea de cereri de finanțare și documentația aferentă. Depunerea de cereri se poate realiza până pe data de 28 aprilie 2023, la ora 23:59.

Noile reguli impuse de Ministerul Mediului

Beneficiarii programului care urmează să primească un voucher de 3.000 de lei ca urmare a casării unui autovehicul vechi, nu vor putea să-și achiziționeze o mașină nouă în următorii trei ani cu normă de poluare mai mică de Euro 5. Vechea restricție impunea beneficiarilor să achiziționeze o mașină nouă cu o normă de poluare de Euro 4 sau mai mică.

În plus, beneficiarii programului „Rabla Local” au obligația de a nu fi înregistrați cu restanțe de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor sau contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local.

Ce mașini sunt eligibilele pentru programul „Rabla Local”

Mașinile date spre casare trebuie să fie mai vechi sau cu o vechime egală cu 5 ani, calculată de la data fabricației autovehiculului, și să se încadreze în normă de poluare de cel mult Euro 3.

De asemenea, autovehiculul dat la casat trebuie să aibă toate componentele necesare și esențiale. Astfel, acestea trebuia să aibă motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria și șasiul în stare de funcționare. Echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor mașinii și dispozitivele catalizator trebuie să fie și ele prezente în mașina dată spre casare, bine înțeles, dacă au fost prevăzute din fabrică,  pentru a beneficia de voucherul de 3.000 de lei.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că deschiderea sesiunii de finanțare de anul acesta pentru autovehiculele uzate începe cu data de 21 aprilie, în unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, unitățile integrate în programul „Rabla Local” pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, în perioada cuprinsă între 21 aprilie ora 10:00 și 28 aprilie ora 23:59, având o săptămână la dispoziție pentru a face demersurile necesare pentru participarea în programul de finanțare.

„Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.”, precizează reprezentanții AFM.

Potrivit reprezentanților, după încheierea contractelor de delegare de AFM cu unitățile administrativ-teritoriale și după publicarea pe site-ul afm.ro a listei cu UAT-urile care au realizat contracte de delegare, Administrația Fondului pentru Mediu ar urma să publice anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere și pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate, potrivit Realitatea.net.