Lumea la zi

Putin, umilit la prima ieșire în lume după ce a început războiul! Cum a fost primit la summit-ul din Turkmenistan

Vladimir Putin - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

De pe 24 februarie, de când a început invazia asupra Ucrainei, atât Rusia, cât și Vladimir Putin, au fost numiți în fel și chip de către poparele Uniunii Europene și nu numai. Țara a fost numită drept „invadatoare” sau „amenințare la adresa securității mondiale” iar liderul de la Kremlin a fost de foarte multe ori făcut „dictator”, realizându-se foarte multe comparații între el și Adolf Hitler. Totuși, în cadrul primei ieșire internaționale de când a început războiul, conducătorul Rusiei a fost umilit „față în față”.

Practic, liderii de stat din cinci țări s-au adunat în Turkmenistan pentru a discuta despre diverse aspecte care țin de cooperare și problemele care există la acest moment în lume, conform Realitatea. La intrarea în clădirea din Caspian, capitala unde s-a ținut acest summit, fiecare președinte a fost „primit” cu pâine și cu sare. Totuși, când a venit rândul lui Vladimir Putin, acesta nu s-a bucurat de același tratament „special”.

Acest lucru, după cum era de așteptat, a fost comentat de presa din Ucraina. Publicația NEXTA, în cadrul unei postări pe Twitter, a spus că : „Micul dictator al țării mari s-a dus cu singur și trist la mașină.”.

Țările participante și subiectele abordate

La această întâlnire oficială din Așgabat, au fost prezenți liderii de stat din țările riverane din Marea Caspică. Respectiv, au fost președinți din : Turkmenistan, Kazahstan, Iran, Azerbaidajan și, desigur, Rusia.

Potrivit celor de la publicația AP, după această întâlnire a fost prezentat un comunicart în care se specifica faptul că liderii de stat au precizat că accesul oricărui militar care nu face din cele cinci țări de la Marea Caspică este total interzis.

De asemenea, procesul de exploatarea din Marea Caspică a reprezentat extrem de mult timp o chestiune incertă pentru cele cinci țări mai sus menționate, totul până în anul 2018 când au oficializat o convenție în privința acestui aspect.

Pare că Ucraina nu a contat pentru țările Mării Baltice

În mod surprinzător sau nu, Vladimir Putin și ceilalți președinți nu au discutat nimic despre actualul conflict armat pe care Kremlinul l-a declanțat în Ucraina. De asemenea, înaitne de a merge în Turkmenistan, liderul Rusiei a mai fost și în Tadjikistan, un fost stat sovietic, conform AP.

În cadrul aceluiași comunicat menționat anterior, potrivit Realitatea, statele s-au angajat să nu mizeze pe teritoriul propriu atunci când o altă țară maritimă este atacată în vreo formă.

Potrivit celor de AP, această adunare a națiunilor Mării Caspice a avut loc miercuri, în paralel cu summit-ul NATO de la Madrid. În cadrul adunării blocului politico-militar, Rusia a fost numită ca cel mai mare și direct pericol pentru tot ceea ce înseamnă pace și siguranță pentru toate statele din alianță.