Infofinanciar > Lumea la zi > Putin pune condiții! Rusia va înceta focul dacă Ucraina își retrage trupele din patru regiuni
Lumea la zi

Putin pune condiții! Rusia va înceta focul dacă Ucraina își retrage trupele din patru regiuni

vladimir putin rusia alageri (Sursă foto: Financial Intelligence)
Sursă foto: arhivă

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul. Și va intra în discuții de pace dacă Ucraina va renunța la ambițiile sale NATO. Și își va retrage forțele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

În ajunul unei conferințe de pace din Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a stabilit o serie de condiții. În total dezacord cu cele cerute de Ucraina.

Ce condiții stabilește Putin

Condițiile sunt foarte simple, a declarat Putin, enumerând acestea ca fiind retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia din estul și sudul Ucrainei.

„De îndată ce vor declara la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie. Și vor începe o retragere reală a trupelor din aceste regiuni. Și vor anunța oficial renunțarea la planurile lor de a adera la NATO. Din partea noastră, literalmente în același minut, va urma un ordin de încetare a focului. Și de începere a negocierilor”, a spus el.
Repet, vom face acest lucru imediat. Bineînțeles, vom garanta simultan retragerea neîngrădită și sigură a unităților și formațiunilor ucrainene”.

Liderii mondiali se vor alătura președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy. La un summit care va avea loc în acest weekend pentru a explora modalități de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel deal Doilea Război Mondial încoace. Însă Rusia nu este invitată, iar evenimentul nu va reuși atingă obiectivul Kievului de a izola Moscova.

Sunt așteptate peste 90 de țări

Sunt așteptate să participe aproximativ 90 de țări și organizații. Potrivit diplomaților, organizatorii au luptat pentru a găsi un echilibru între condamnarea acțiunilor Rusiei. Și asigurarea unui număr cât mai mare de participanți.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina afirmă că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a forțelor rusești. Și pe restabilirea integrității sale teritoriale.

Zelenskiy a prezentat un plan de pace

Se așteaptă ca la summitul de la sfârșitul săptămânii din Elveția, la care vor participa reprezentanții a peste 90 de națiuni și organizații. Să nu se mai țină cont de problemele teritoriale și se concentreze în schimb pe chestiuni precum securitatea alimentară și siguranța nucleară în Ucraina. Kremlinul a declarat reuniunea se va dovedi inutilă fără ca Rusia fie reprezentată.

Ideea unui summit a fost lansată inițial după ce Zelenskiy a prezentat un plan de pace în 10 puncte la sfârșitul anului 2022. Ulrich Schmid, politolog și expert în Europa de Est la Universitatea din St. Gallen.declarat summitul pare fie până acum un sac mixt„. Având în vedere demonstrația de susținere din unele părți și absența Chinei, potrivit reuters.