Infofinanciar > Lumea la zi > CIA avertizează: Vladimir Putin nu va renunța la Republica Moldova
Lumea la zi

CIA avertizează: Vladimir Putin nu va renunța la Republica Moldova

Vladimir Putin Sursă foto ABC
Sursa foto: Arhiva companiei

Dacă va câștiga războiul din Ucraina, Vladimir Putin nu va renunța la planurile de a pune mâna și pe Republica Moldova. Iar Transnistria va juca un rol important în aceste planuri.

Fostul director al CIA. David Petraeus, a declarat recent în cadrul unui interviu acordat pentru CNN că Republica Moldova se află „în colimatorul lui Putin”.

Petraeus, care a fost și comandantul trupelor americane în Afganistan și Irak, a invocat faptul că în Transnistria sunt staționați aproximativ 1.500 de militari ruși.

„Nu e nicio îndoială că Putin nu se va opri în Ucraina. Problema e cât timp îi va lua pentru a-și regenera forțele pentru a le desfășura în altă parte? În mod sigur, Moldova va fi în colimator. La urma urmei, acolo încă mai sunt vreo 1.500 de soldați ruși în acea fâșie de teren, Transnistria, în Moldova”, a declarat fostul director CIA.

Petraeus consideră că, în cazul unei victorii, Putin și-ar putea îndrepta atenția și asupra statelor baltice. „Scopul său a fost dintotdeauna să refacă cât mai mult din fosta Uniune Sovietică ori poate chiar din fostul Imperiu Țarist, cu el (Putin) pe post de țar”, a declarat generalul în rezervă.

Decizia nu este la transnistreni

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a anunțat că monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană. Anunțul survine în contextul în care, pe 28 februarie Tiraspolul, ar putea solicita în cadrul congresului aleșilor locali, alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

„Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”, au transmis oficialii moldoveni.”, au declarat autoritățile de la Chișinău.

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, susține că Putin a folosit întotdeauna Transnistria ca instrument de șantaj. Regiunea separatistă a fost utilizată atât împotriva Republicii Moldova, cât și a Uniunii Europene.

„Această decizie nu depinde de cei din Transnistria. Această cerere a fost depusă de mult timp în Duma de Stat. Ea a fost trimisă lui Putin, ei nu au dat curs. Acum nu mai depinde de transnistreni, ci de dorința lui Putin de a face o provocare în această zonă din Europa. Probabil că analizează foarte atent dacă va sacrifica sau nu Transnistria. Pentru că o eventuală anexare a acestui teritoriu la Rusia ar însemna izolarea lui complet, politică, economică și militară.“, a precizat Șalaru.

Rusia își menține capul de pod

Potrivit fostului ministru al Apărării, Rusia și-a păstrat capul de pod în Transnistria, pentru a ameninţa Republica Moldova şi Ucraina.

Șalaru susține că, potrivit unui studiu al serviciului de informații și securitate din Republica Moldova, Rusia a cheltuit în ultimii doi ani 50 de milioane de euro pentru a destabiliza situația din Republica Moldova.

„Consolidarea poziției Rusiei în Republica Moldova ar duce la blocarea tranzitului către Ucraina. (…) Dacă guvernarea din Republica Moldova va deveni pro-rusă s-ar deschide porțile aeriene civile. Prin intermediul acestor curse Rusia își va consolida contingentul pe care-l are în Transnistria. Dar și pentru a crea o bază militară în Republica Moldova. Și va deveni o amenințare pentru Ucraina. Ce avem astăzi în Transnistria nu reprezintă o amenințare. Nici pentru Republica Moldova și nici pentru Ucraina. Dar Ucraina este nevoită să mențină la frontiera cu Republica Moldova 3-4 brigăzi de militari. Pentru a preveni un eventual atac din partea armatei ruse dislocate în Transnistria. Ucraina are nevoie de acești militari pe front, nu la frontiera cu Republica Moldova. Iar Rusia înțelege foarte bine acest lucru.“, a mai precizat Șalaru citat de observatornews.