Infofinanciar > Lumea la zi > Putin pregătește o mișcare dură în Europa! Rusia va desfășura arme nucleare în Belarus vara aceasta
Lumea la zi

Putin pregătește o mișcare dură în Europa! Rusia va desfășura arme nucleare în Belarus vara aceasta

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și președintele Rusiei, Vladimir Putin
Sursă foto: Profimedia

Rusia va începe să instaleze arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile speciale de depozitare vor fi gata pe 7-8 iulie, a declarat vineri președintele Vladimir Putin, prima mutare a Moscovei cu astfel de bombe în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice. 

După mai bine de 15 luni de la începerea celui mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, Putin spune că Statele Unite și aliații săi occidentali pompează arme în Ucraina ca parte a unui război indirect în expansiune care are ca scop îngenuncherea Rusiei. 

În martie, Vladimir Putin a anunțat că dorește să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, un avertisment aparent adresat alianței militare NATO conduse de SUA în legătură cu sprijinul acordat Ucrainei. 

Putin: „Totul decurge conform planului”

Principalele țări NATO spun că vor sprijini Ucraina și o vor ajuta să se apere atât timp cât va fi nevoie de ceea ce Kievul consideră o acaparare de teren în stil imperial de către Rusia, care amenință supraviețuirea statului ucrainean. 

„Totul decurge conform planului”, i-a spus Putin președintelui belarus Alexander Lukașenko atunci când a discutat despre desfășurarea nucleară planificată în timpul discuțiilor din cadrul retragerii de vară a liderului rus la Marea Neagră, la Soci. 

„Pregătirea instalațiilor relevante se încheie pe 7-8 iulie, iar noi vom începe imediat activitățile legate de desfășurarea tipurilor adecvate de arme pe teritoriul dumneavoastră”, a declarat Putin, potrivit unei transcrieri a remarcilor sale de la Kremlin. Lukașenko a răspuns: „Vă mulțumesc, Vladimir Vladimirovici”. 

„Așadar, totul este conform planului, totul este stabil”, a declarat Putin, potrivit unei redactări de la Kremlin. 

Cei doi bărbați au convenit anterior asupra planului de desfășurare a rachetelor nucleare rusești terestre cu rază scurtă de acțiune pe teritoriul aliatului apropiat al Moscovei, unde acestea vor rămâne sub comanda Rusiei. 

Putin, în vârstă de 70 de ani, prezintă războiul ca pe o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei în fața a ceea ce el spune că este un NATO în continuă expansiune. El a avertizat Occidentul că Moscova nu va da înapoi. 

Ucraina nu oprește pregătirile pentru contraofensivă 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Ucraina nu se va odihni însă până când până la ultimul soldat rus nu va fi expulzat din țara sa, pe care dorește să se alăture NATO cât mai curând posibil. 

Mișcarea nucleară a lui Putin este urmărită îndeaproape atât de Statele Unite și aliații săi din NATO din Europa, cât și de China, care a avertizat în repetate rânduri împotriva folosirii armelor nucleare în conflict. 

După căderea Uniunii Sovietice, în 1991, Statele Unite și Rusia au depus eforturi pentru a returna Rusiei vastul arsenal nuclear sovietic, care era pe atunci desfășurat și în noile republici independente, precum Ucraina, Kazahstan și Belarus. 

Doar Statele Unite utilizaseră până atunci arme nucleare la furie – în 1945, în atacurile asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, potrivit Reuters.