Lumea la zi

Putin, mințit pe față de oamenii lui! Rapoarte false din partea generalilor ruși

Armata rusă, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: PlayTech

Analistul militar Chris Owen demonstrează, prin mai multe postări făcute pe pagina sa de Twitter, că ofițerii armatei ruse aflați pe front îi mint frecvent pe superiorii lor asupra situației în care decurge războiul. Mai exact, aceștia sunt rugați să scrie rapoarte despre moralul și condiția soldaților sau despre echipamentele avute în dotare. Astfel, funcționând pe principiul „telefonului fără fir”, aceste relatări neconforme cu realitatea ajung și la urechile președintelui rus Vladimir Putin.

O primă dovadă ar fi relatarea fostului parașutist, Pavel Filatiev, care se plângea de „sistemul de rapoarte foto care acum a devenit atât de răspândit în armată din cauza faptului că comandamentul ascunde problemele”. Pe lângă acele rapoarte întocmite de ofițeri, soldații trebuie să furnizeze superiorilor și poze doveditoare ale celor expuse în text, fapt ce aduce în prim-plan neîncrederea pe care o au cei cu funcții înalte vizavi de ofițerii aflați pe frontul din Ucraina.

Scene desprinse din filmele de la Holywood

O a doua dovadă este constituită din mărturisirile soldaților ruși aflați pe front. Aceștia au fost nevoiți să joace în scene demne de filmele de la Holywood sau să-și mintă superiorii pentru a putea „scăpa basma curată”.

De pildă, fostul locotenent al Forțelor Aeriene Ruse, Gleb Irisov, a povestit că, în realitate, comandanții ruși nu organizează toate exercițiile militare cerute de superiori. Însă, toate sunt surprinse în pozele trucate trimise către cei cu funcții înalte.

„Întreaga medicină era redusă la un simplu joc de teatru. Înaintea unei aplicații pe teren te îmbrăci pentru o mascaradă, ești fotografiat, un raport este trimis comandamentului, toată lumea se întoarce la locul său”, a mai povestit Pavel Zelenkov, un medic militar rus.

În plus, un soldat rus a povestit chiar că unii dintre comandanți i-au obligat pe soldați să însceneze o luptă. Aceștia trebuiau să fie urcați în vehicule de luptă, în timp ce ucrainenii îi bombardau pe aceștia cu obuze.

Viktor Șîaga, un fost infanterist, a declarat că un comandant al său a mințit pentru a nu stârni furia superiorilor. Astfel, acesta ar fi transmis celor cu rang mai înalt că au fost trimise opt elicoptere pentru a susține un atac al forțelor terestre, însă „doar două dintre ele au decolat. Celelalte erau fie stricate, fie nu aveau combustibil”.

„Doar unul dintre elicoptere a tras cu succes asupra obiectivului. Nu a lovit toate țintele. De fapt 80% din ținte nu au fost lovite. Însă comandantul acestei operațiuni a raportat superiorilor săi că toate sunt bine și că toate țintele au fost lovite”, a precizat acesta.

„Dacă comandantul superior crede că toate țintele au fost lovite atunci poate trimite infanteria cu tancuri să ia cu asalt zona”, a mai completat Sîaga, potrivit celor de la Hotnews.

Informații cosmetizate pentru Putin

Mai mulți bloggerii militari ruși și-au exprimat furia față de aceste raportări false de pe câmpul de luptă, care ajung la oamenii cu funcții înalte din cadrul armatei ruse, inclusiv la liderul suprem Vladimir Putin.

„Vă amintiți de diviziile inexistente ale lui Hitler cu care urma să corecteze situația de pe front, să oprească armata rusă, să o înfrângă și care contraatacă deja și toate alea? Avem în mare aceeași situație acum. Planurile se fac în funcție de rapoarte. Iar în realitate unitățile au personal doar în rapoarte (…)”.

Chris Owen scrie că aceste minciuni lansate de oamenii aflați pe front schimbă mult datele conflictului și afectează forțele armate ale Moscovei.

„După cum am văzut, deciziile comandamentului rus (unde să atace, și probabil unde să se apere) au fost luate clar pe baza unor informații false. Acest lucru a dus probabil la numeroase pierderi inutile și eșecuri militare”, a precizat Owen.

„Practica raportărilor false este clar răspândită. Ea a fost relatată de unități rusești de pe toate fronturile și din toate specializările, de la trupe aeropurtate la infanterie mecanizată. Ea are loc probabil și în marină, forțele aeriene și de rachete”, a mai completat analistul.

Acesta mai spune că aceste informații false devin mai periculoase dacă ajung tot mai sus în lanțul ierarhic, inclusiv la Putin.

„Când rapoartele ajung în cele din urmă la vârful lanțului de comandă – conducerea ministerului rus al Apărării și Putin – ele sunt foarte probabil atât de distorsionate și imprecise încât oamenii care direcționează războiul au o imagine foarte nerealistă cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren”, concluzionează analistul militar.