Infofinanciar > Lumea la zi > Putin își freacă mâinile! Importurile maritime de petrol rusesc a crescut
Lumea la zi

Putin își freacă mâinile! Importurile maritime de petrol rusesc a crescut

Petrol rusesc Sursa foto Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Importurile maritime de petrol din Rusia au crescut extrem de mult în ultima săptămână. Acestea au ajuns la cel mai înalt nivel din luna aprilie.

Acest lucru s-a produs chiar și în urma embargoului impus de Uniunea Europeană în luna iunie. Ceea ce este de notat în acest caz este faptul că acesta va intra în vigoare tocmai la finalul anului  2022.

Consiliul European este de acord că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte” – se arată în documentul înaintat de Consiliul European.

Olaf Scholz a confirmat această decizie pe Twitter: „Am convenit asupra unor noi sancțiuni de mare amploare împotriva Rusiei. Va exista un embargo asupra marii majorități a importurilor de petrol rusesc”.

Ursula von der Leyen a făcut câteva precizări referitoare la acest subiect. „Salut acordul Consiliului European din această seară privind sancțiunile impuse asupra petrolului din Rusia. Aceste sancțiuni vor reduce cu aproximativ 90% importurile de petrol din Rusia până la finalul acestui an”, a susținut aceasta.

 Livrări de petrol mărite

Nivelul livrărilor a ajuns la 3,41 milioane de barili pe zi. Majoritatea cumpărărilor au venit din zona Marea mediterană, nordul Europei și regiunea Mării Negre. Astfel, a crescut și venitul către Moscova. Având în vedere faptul că din taxele de export, veniturile au fost 183 de milioane de dolari. Acestea au înregistrat majorări de 38 de milioane de dolari, conform observatornews.ro.

În zona Mării Mediterane, exporturile au ajuns la 140.000 de barili pe zi.

Asia acceptă petrolul rusesc

Chiar și în aceste condiții, Moscova începe să se orienteze către alte piețe din Asia. Afganistanul este interesat de cumpărarea a 1 milion de barili de țiței rusesc. Aceste exporturi au reușit să compenseze pierderile de pe teritoriul european. În acest fel rubla s-a menținut la un nivel ridicat.

„Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susţine Jane Xie, de la Kpler.

Astfel, China și india au ajuns principalii cumpărători de petrol rusesc.  Înainte, statul lui Xi Jinping lua petrol din Arabia Saudită sau Egipt.

În anul 2021, Rusia a exportat aproximativ 4,7 miliarde de barili de petrol pe zi, la o producție de 10 milioane de barili pe zi. Pe piețele asiatice și din Oceania a ajuns doar un procent de 38% din lucrări. Principala piata a fost China.