Lumea la zi

Putin, în căutare de soldați! Salariul este de trei ori mai mare față de venitul mediu național

Armata Rusiei, Sursă foto: Unica
Sursă foto: Unica

În urma înfrângerilor catastrofale pe care soldații ruși le-au înregistrat pe frontul din Ucraina, armata Rusiei caută „noi soldați” voluntari, care să continue „operațiunea militatră specială” desfășurată în statul vecin. Responsabilii au amplasat mai multe camioane mobile de recrutare în mai multe orașe din Rusia, pentru a atrage voluntari.

Potrivit autorităților ruse, eligibili pentru a se înrola în armată sunt rușii și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu cel puțin studii medii. Salariul minim lunar oferit acestora este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari). Această renumerație este de 3 ori mai mare față de salariul mediu la nivel național.

O astfel de unitate specială a staționat sâmbătă în orașul Rostov, din sudul Rusiei. Aici, soldați îmbrăcați în camuflaj și cu măști negre le-au arătat trecătorilor mai multe arme, pe care doritorii vor urma să le folosească în timpul războiului. De asemenea, soldații le-au înmânat oamenilor interesați broșuri colorate intitulate „Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui om adevărat”.

Maiorul Serghei Ardașev, cel care s-a ocupat de organizarea campaniei de recrutare din Rostov, a declarat că cetățenii cu spirit patriotic semnează contracte mai lungi de voluntariat pentru a ajuta armata.

„Cetățenii cu spirit patriotic aleg să semneze contracte de trei sau șase luni pentru a lua parte la operațiunea militară specială”, a declarat maiorul Serghei Ardașev, potrivit Antenei 3.

Rusia a eliminat limita de vârstă pentru înrolarea în armată încă din mai

Autoritățile de la Moscova au adoptat în luna mai o lege prin care se elimină limita de vârstă, în vederea înrolării cetățenilor în armată. Acest text de lege a fost prima oară iniţiat de partidul Rusia Unită, condus de preşedintele Vladimir Putin și după votat în prima, a doua şi a treia lectură în Duma de Stat, camera inferioară, şi mai apoi în Senat.

„Trebuie să consolidăm forţele armate şi să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru a asigura că forţele noastre armate înving, iar noi trebuie să ajutăm”, a precizat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, potrivit Reuters.

„Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în armată a experţilor din domenii căutate”, a mai declarat iniţiatorul proiectului de lege, Andrei Kartapolov.

Până la apariția acestei legi, cei care voiau să se înroleze în armata rusă puteau fi rușii, cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, în timp ce străinii trebuiau să aibă între 18 și 30 de ani. Însă, odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, orice persoană voluntară care nu a atins vârsta de pensionare (61 de ani) și care este stabilită în prezent în Rusia se poate înrola în armată.