Infofinanciar > Info > Putin analizează spectacolul puterii navale rusești! Marina va primi 30 de nave noi
Info

Putin analizează spectacolul puterii navale rusești! Marina va primi 30 de nave noi

vladimir putin marina rusă Sursă foto Digi24
Sursă foto: Digi24

Președintele Vladimir Putin a trecut duminică în revistă o paradă de nave de război și submarine nucleare în Sankt Petersburg, orașul său natal, și a anunțat că marina rusă va primi 30 de nave noi în acest an. 

Patruzeci și cinci de nave, submarine și alte vase au luat parte la evenimentul anual al Zilei Marinei ruse, o demonstrație tradițională de putere militară care are loc în Golful Finlandei și pe râul Neva din Sankt Petersburg. Aproximativ 3.000 de membri ai marinei au participat, de asemenea, la o paradă pe uscat, a precizat Kremlinul. 

Putin, însoțit de ministrul Apărării, Serghei Shoigu, și de amiralul Nikolai Evmenov, șeful Marinei Militare, a inspectat unele dintre nave de pe o barcă de lansare de pe Neva înainte de a ține un discurs. 

Flota rusă, în expansiune 

„Astăzi, Rusia implementează cu încredere sarcinile de mare anvergură ale politicii noastre maritime naționale și consolidează în mod constant puterea Marinei noastre”, a declarat Vladimir Putin. „Numai în acest an, 30 de nave de diferite clase sunt adăugate la flotă”, a spus el. 

El nu a făcut niciun comentariu substanțial cu privire la ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina, începută acum un an și jumătate, la data de 24 februarie. 

Patru șefi de stat africani au participat la evenimentul de duminică, iar alte cinci țări africane au trimis reprezentanți, potrivit Kremlinului. 

Aceștia au fost invitați după summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, care s-a încheiat vineri și la care delegații au discutat despre aprovizionarea cu cereale și despre potențiale discuții de pace privind Ucraina. 

Recent, Rusia a încetat colaborarea de pregătire militară cu China 

Rusia și China au pus capăt exercițiilor navale comune în Marea Japoniei, a anunțat pe data de 23 iulie Ministerul rus al Apărării, în contextul în care cei doi aliați încearcă să își aprofundeze legăturile militare. Cele două țări masive, care împărtășesc o dorință comună de a contracara ceea ce consideră hegemonie americană, s-au apropiat în domeniul militar de când Rusia și-a lansat ofensiva din Ucraina anul trecut, un demers pe care China nu l-a condamnat. 

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că principalul obiectiv al ultimelor exerciții, care au început pe data de 20 iulie , a fost „consolidarea cooperării navale” între cele două țări și „menținerea stabilității și păcii în regiunea Asia-Pacific”, potrivit Reuters.

„Exercițiile navale comune ruso-chineze… s-au încheiat în Marea Japoniei”, a confirmat în acea duminică armata rusă într-o declarație. „Au fost efectuate aproximativ 20 de exerciții de luptă… inclusiv focuri de artilerie comune asupra unor ținte maritime, de coastă și aeriene”, a precizat armata. Marina rusă a fost reprezentată de două nave antisubmarin, două corvete, precum și de nave auxiliare, potrivit Ministerului rus al Apărării. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Beijingul a declarat că trimite cinci nave de război, inclusiv un distrugător de rachete ghidate.