Infofinanciar > Lumea la zi > Putin a recunoscut contraofensiva Ucrainei! Kremlinul susține că încercările Kievului „au eșuat”
Lumea la zi

Putin a recunoscut contraofensiva Ucrainei! Kremlinul susține că încercările Kievului „au eșuat”

razboi ucraina rusia (Sursă foto: Financial Tomes)
sursă foto: Financial Times

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că forțele ucrainene au început cu siguranță contraofensiva așteptată în luptele intense din Ucraina, dar că fiecare tentativă de avansare a eșuat, cu un cost ridicat în victime. Comentariile sale au extins o narațiune pe care Rusia a dezvoltat-o de la începutul săptămânii, pe care Kievul a refuzat să o conteste, spunând doar că începutul contraofensivei nu va fi anunțat.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că a respins atacuri violente în regiunile Zaporojia și Donețk, provocând peste 1.000 de victime ucrainene și distrugând zeci de tancuri și vehicule blindate, dar nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale.

Contraofensiva ucraineană a început 

Oficialii ruși au semnalat că forțele ucrainene au început cu siguranță contraofensiva așteptată. Conform acestora, armata Ucrainei a atacat de patru ori liniile rusești cu două batalioane sprijinite de tancuri, chiar la sud de Velyka Novosilka, în Donețk, dar au fost respinse. Forțele rusești au respins, de asemenea, două atacuri la sud de orașul Orikhiv din regiunea Zaporojia, a precizat ministerul. Putin a spus că numărul victimelor din Ucraina a depășit semnificativ raportul clasic de trei atacatori la un apărător. „Toate încercările de contraofensivă făcute până acum au eșuat. Dar potențialul ofensiv al trupelor regimului de la Kiev este încă păstrat”, a adăugat el. Ministerul a precizat că Ucraina a pierdut aproximativ 1.200 de oameni, circa 40 de tancuri și mai multe avioane, inclusiv un MiG-29 și un Su-25, în decurs de 24 de ore, dar nu a detaliat pierderile Rusiei.

Reuters nu poate verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă sau pierderile citate de ambele părți, care au dat în trecut cifre ridicate de pierderi pentru cealaltă parte, care nu au fost reale. Marți, Rusia a declarat că 3.715 ucraineni au fost uciși sau răniți în trei zile, fără să explice cum a ajuns la un bilanț atât de precis. Zeci de mii de soldați ruși au săpat de luni de zile de-a lungul unei linii de front care se întinde pe o distanță de aproximativ 1.000 km, pregătindu-se pentru un atac care se așteaptă să încerce să taie așa-numita punte terestră a Rusiei către peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Soarta contraofensivei, susținută de zeci de miliarde de dolari în arme occidentale, va influența probabil forma viitorului sprijin diplomatic și militar occidental pentru Ucraina, conform Reuters .

Armele nucleare tactice vor fi desfășurate în luna iulie

Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus după ce vor fi pregătite instalații speciale de depozitare pe 7-8 iulie, a declarat vineri președintele Vladimir Putin. Aceasta este prima mutare a Moscovei cu astfel de focoase în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice. Putin a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare astfel de arme în Belarus, amintind de desfășurarea de către SUA a armelor nucleare tactice într-o serie de țări europene de-a lungul mai multor decenii. „Totul decurge conform planului”, i-a spus Putin președintelui bielorus Alexander Lukașenko, discutând despre desfășurarea nucleară planificată în timpul unei mese la reședința de vară a liderului rus, din stațiunea Sochi de la Marea Neagră.

„Pregătirea instalațiilor relevante se încheie pe 7-8 iulie și vom începe imediat activitățile legate de desfășurarea tipurilor adecvate de arme pe teritoriul dumneavoastră”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a comentariilor sale de la Kremlin. După mai bine de 15 luni de la începerea celui mai mare război terestru din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, Putin afirmă că Statele Unite și aliații săi occidentali pompează arme în Ucraina ca parte a unui război prin procură care se extinde și care are ca scop îngenuncherea Rusiei. Putin, în vârstă de 70 de ani, prezintă războiul ca pe o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei în fața a ceea ce el spune că este un NATO în continuă expansiune. El a avertizat Occidentul că Moscova nu va da înapoi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Ucraina nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat din țara sa și dorește ca aceasta să adere la NATO cât mai curând posibil. Mișcarea nucleară a lui Putin este urmărită îndeaproape atât de Statele Unite și aliații săi din NATO din Europa, cât și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva folosirii armelor nucleare în conflict. Statele Unite au criticat desfășurarea nucleară a lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice poziția privind armele nucleare strategice și, de asemenea, că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o astfel de armă, conform Reuters.