Infofinanciar > Lumea la zi > Punerea sub acuzare a lui Trump este „motivată politic”! Ce părere au cetățenii americani
Lumea la zi

Punerea sub acuzare a lui Trump este „motivată politic”! Ce părere au cetățenii americani

sursa: gamblingsites.org
sursa: gamblingsites.org

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump în legătură cu presupusa plată de bani pentru tăcere lui Stormy Daniels a dus la o inevitabilă revoltă în rândul celor mai înfocați susținători ai săi, care consideră că această chestiune este determinată politic.

Senatorul Ted Cruz a calificat demersul drept „fără precedent și o escaladare catastrofală a înarmării sistemului judiciar”, în timp ce reprezentantul Lauren Boebert au definit decizia drept „o altă vânătoare de vrăjitoare politică care îl vizează pe președintele poporului”.

Acuzațiile aduse lui Donald Trump, atac politic

În timp ce unii dintre aliații lui Donald Trump au fost furioși, s-a pus problema faptului că acuzațiile sunt motivate politic, iar această părere se extinde mai departe de baza sa de susținere.

Un tweet al reprezentantului Matt Gaetz, postat pe 30 martie 2023, vizualizat de 716.000 de ori, spunea: „Nu, nu, nu: Majoritatea americanilor știu că vânătoarea de vrăjitoare a lui Alvin Bragg este o urmărire penală motivată politic”. Afirmația lui Gaetz potrivit căreia majoritatea americanilor cred că dosarul împotriva lui Trump este motivat politic este susținută de date.

Această speculație este susținută de un sondaj recent Quinnipiac, publicat la 29 martie 2023, care a întrebat 1.788 de adulți americani dacă sunt de părere că acest caz a avut un motiv politic. Acesta a constatat că mai mult de șase din 10 respondenți (62%) au considerat că dosarul procurorului districtual din Manhattan a fost „motivat în principal de politică”; 32% au spus că dosarul este în conformitate cu încălcările legale. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 2,3 puncte procentuale.

Trump a cerut ajutorul poporului

A existat o divizare, deloc surprinzătoare, între alegătorii democrați și republicani, mai mulți democrați considerând că acest caz a fost motivat de lege. Cu toate acestea, respondenții au răspuns, de asemenea, nefavorabil față de Trump atunci când li s-au pus alte întrebări pe această temă. De exemplu,  s-a constatat că aproape șapte din zece americani (69%) au considerat că Trump „a acționat în principal din motive de îngrijorare pentru el însuși atunci când a anunțat pe rețelele de socializare că va fi arestat la New York și a îndemnat oamenii să protesteze”.

Aproape un sfert (24%) au crezut că fostul președinte a acționat din motive de îngrijorare pentru democrație. În plus, 55% au considerat că acuzațiile sunt fie foarte grave, fie destul de grave, iar majoritatea respondenților (57%) au spus că acuzațiile penale ar trebui să îl descalifice pe Trump de la o nouă candidatură la președinție. „Da, spun americanii, a fost vorba doar despre el și nu despre bunăstarea țării când Trump a proclamat că a fost ținta arestării. Și, da, el ar trebui să fie alungat pentru totdeauna din funcție dacă este acuzat ca infractor „, a declarat Tim Malloy, analist de sondaje la Universitatea Quinnipiac.

Deși Quinnipiac este un sondaj de încredere, care a folosit un eșantion de dimensiuni adecvate pentru a studia tendințele în comportamentul și gândirea națională, rezultatele tuturor acestor întrebări s-ar fi putut schimba în lumina acuzării. În plus, deși sondajele pot fi un instrument util pentru a estima starea de spirit și gândurile americanilor, nu pot pretinde că surprind pe deplin spectrul opiniilor, în special pe un subiect care suscită sentimente puternice, atât din partea cetățenilor de stânga, cât și din partea celor de dreapta, conform NewsWeek .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.